Diz osteoartritinde balneolojik tedavinin (hidroterapi+ peloidoterapi) klinik etkinliği; serum IL-1β, TNF-α düzeylerine ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisinin incelenmesi: Randomize kontrollü klinik çalışma
Clinical effectiveness of balneological treatment (hydrotherapy+ peloidotherapy)in knee osteoarthritis and effects on serum il-1β, TNF-α and biochemical parameters; a ransomised controlled clinical trial
  1. Tez No: 559593
  2. Yazar: TUBA ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜRDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Tıbbi Ekoloji ve Klimatoloji, Medical Ecology and Climatology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidroterapi, Peloid terapisi, Diz Osteoartriti, Hydrotherapy, Peloid therapy, Knee Osteoarthritis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Hidroterapi ve peloidoterapi kombinasyonu şeklinde uygulanan balneolojik tedavinin, diz osteoartritli hastalarda etkinliğini klinik ölçeklerle değerlendirmek ve serum IL-1β, TNF-α, IGF-1 ve CRP düzeyleri ile korelasyonunu saptamak. Uygulanan peloidin kimyasal içeriğinin etki mekanizmasındaki rolü hakkında bilgi edinmek. Gereç ve Yöntem: American College of Rheumatology kriterlerine göre diz OA tanısı almış, 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Bilgisayar ortamında randomizasyonla iki gruba ayrılan hastalardan birinci gruba (çalışma grubu) 20 dakika süreyle 38°C su sıcaklığına sahip hidroterapi havuzunda tam (omuz hizasına değin) banyo uygulaması yapıdı. Sonrasında her iki diz bölgesine 42-43°C sıcaklığında peloid uygulandı. İkinci gruba (kontrol) benzer şekilde 20 dakika süreyle hidroterapi havuzunda tam banyo uygulandı. Sonrasında her iki diz bölgesine naylon tabaka (streç film) üzeriden peloid uygulandı. On gün boyunca her gün aynı tedavi planı hastalara verildi. Hastalar tedaviden önce, 10 günlük tedavi sonrası ve 6. ayda kör hekim eşliğinde Lequesne diz indeksi ,VAS (ağrı, hasta ve doktorun global değerlendirmesi), WOMAC klinik ölçeklerini doldurdu. IL-1β, TNF-α, IGF-1, CRP ölçümleri için hastalardan kan örnekleri alındı. Bulgular: VAS ağrı,hasta ve hekimin global değerlendirmesi, WOMAC alt grupları ve total skorlarında her iki grupta başlangıca göre tedavi sonrasında ve 6. ayda anlamlı iyileşme görüldü. WOMAC ağrı,tutukluk ve total skorları 6. ayda çalışma grubunda kontrole göre üstünlük gösterdi. Lequesne diz indeksi çalışma grubunda bazale göre anlamlı iyileşme gösterirken kontrol grubunda olumlu gelişme gözlenmedi. Serum IL-1β seviyeleri her iki grupta da anlamlı değişim göstermedi. IGF-1 seviyeleri kontrol grubunda tedavi sonrasında ve 6. ay takipte başlangıca kıyasla anlamlı şekilde düşük bulundu. Çalışma grubunda IGF-1 düşüşünün anlamlı olmaması sürecin daha yavaş seyrettiği fikrini güçlendirmektedir. CRP seviyelerinde her iki grupta da anlamlı iyileşme görülmedi. TNF-α ölçümleri kullanılan kitin düşük hassasiyeti nedeniyle değerlendirmeye alınamadı. Sonuç: Balneolojik tedavinin, diz osteoartritinde ağrı ve fonksiyonel durum üzerinde yararlı etkileri vardır. Cilde doğrudan uygulamanın bazı ölçütlerde daha üstün sonuçlar vermesi, termal etkinin yanında kimyasal birtakım mekanizmaların da etkinlikte rolü olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine efficacy of balneolojical treatment (hydrotheapy +pleoidotherapy) on knee osteoarthritis and effects on serum levels of . IL-1β, TNF-α, IGF-1, CRP. Beside this find the contribution of chemical factors to the build up of these effects. Materials and Methods: Sixty-four patients were randomly assigned to directly applied mud pack (study) group or to nylon-covered mud pack (control) group. Thirty-two patients in the study group had mud application 10 times to both knees: heated mud, up to 42-43°C, was applied to skin directly for 20 minutes. Thirty patients in the control group had the same treatment as the study group except heated mud was applied over an impermeable nylon pack. Both groups take hydrotherapy pool (38 C) treatment for 20 minutes before mud application. Primary outcome measures of the study were the Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) index, pain intensity on a visual analog scale (VAS), patient's assessment of disease severity index, physician's assessment of disease severity index, and Lequesne knee index.Blood samples collected for analysis of IL-1β, TNF-α, IGF-1 and CRP.The patients were evaluated before and after (end of 10th application) the intervention and followed 6 months. Results: As compared to the baseline, significant decreases were observed in VAS pain, patient's self assessment and physician assessment,WOMAC sub-groups and total score in both groups after the intervention and 6. month follow-up. WOMAC pain, stiffness and total scores improvement in the study group were found to be superior to the control in 6. month follow-up. No significant change was observed in levels in IL-1β both groups during the whole follow-up periods.In control group IGF-1 levels significantly decrease in postintervention that seems in study group progression of knee OA slower than control group. CRP levels did not show significant improvement in both groups. Because of low sensitivity of TNF-α kit we couldn't evaluate the measurements. Conclusion: Balneological treatment significantly improved the pain and functional status of patients with knee osteoarthritis, whether applied directly or coated with nylon. Direct application was found to be superior, which implies chemical properties of the mud contribute to the build up of therapeutic effect.