Sağlık profesyonellerinde ergonomi ve kas iskelet sistemi rahatsızlıklarının değerlendirilmesi
Assessment of ergonomics and musculoskeletal system disorders in health professionals
  1. Tez No: 559614
  2. Yazar: CANSU ÜLGÜDÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN DEDELİ ÇAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kas iskelet hastalıkları, hastane hemşireleri, bilişsel ergonomi, Musculoskeletal diseases, nursing stuff-hospital, cognitive ergonomics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç sağlık profesyonellerinde kas iskelet sistemi rahatsızlıkları ve ergonominin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, İzmir ilinde bulunan bir eğitim araştırma hastanesinde çalışan 321 sağlık personeli ile yürütüldü. Araştırmada veriler, gündüz mesai saatleri içerisinde birey tanıtım formu ve Cornell Kas İskelet Rahatsızlıkları Anketi ve Ergonomi Ölçeği 'nden oluşan bir anket formu kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler ve korelasyon analizi yapıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan sağlık profesyonellerinin yaş ortalaması 32,6 ± 8,5 (18-64) yıl olup büyük çoğunluğu (%60,1) kadın idi. Sağlık profesyonellerinin %31,5'inde meslek ile ilgili en az iki hafta süre ile tüm gün süren kas iskelet sistemi şikayeti olduğu ergonomilerinin de orta düzeyde olduğu bulundu. Sağlık profesyonellerinin Cornell Kas İskelet Rahatsızlıkları Anketi ile Ergonomi Ölçeği' nden aldıkları puanlar arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişki olduğu belirlendi. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, sağlık profesyonellerinin ergonomileri azaldıkça mesleki kas iskelet sistemi şikayetlerinin arttığı, çalışma alanlarının sağlık profesyonellerinin postür ve ergonomilerini destekleyecek şekilde düzenlenmesi gerekliliğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate musculoskeletal disorders and ergonomics in health professionals. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 321 health professionals working for research hospital in Izmir province. The data were collected through face-to-face interview using a questionnaire consisting of individual presentation form, Cornell Musculoskeletal Disorder Questionnaire and Ergonomics Scale. Data were analyzed using arithmetic averages, percentages, and Pearson's correlation. Results: The mean age of the health professionals was 32.6 ± 8.5 (18-64) years and 60.1% of them were female. It was found that 31.5% of health professionals had musculoskeletal system complaints related to work for at least two weeks and for a full-day and the level of ergonomics were moderate. A significant negative correlation was found between the mean of the Cornell Musculoskeletal Disorders Questionnaire and the mean of Ergonomics Scale. Conclusion: The results of this study indicated that health professionals' musculoskeletal system complaints increased with decreased level of ergonomics and that the study areas should be arranged in a way to support posture and ergonomics of health professionals.