Down sendromlu öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesi temel şekillendirme tekniklerinin kazandırılmasında doğrudan öğretim ve eşzamanlı ipucu ile öğretim yönteminin etkililiği
The improvement of hand skills of students with down syndrome; The effectiveness of both direct teaching and teaching with synchronous hint methods on bringing in basic forming tehniques
- Tez No: 559769
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Down Sendromu, Seramik, Tek Denekli Araştırma, Doğrudan Öğretim, Eşzamanlıİpucu, Down Syndrome, Ceramic, Single Subject Research, Direct Teaching, Simultaneous Tip
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmada Down sendromlu öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesi, temel şekillendirme tekniklerinin kazandırılmasında doğrudan öğretim ve eş zamanlı ipucu yönteminin etkililiğini incelenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni Down sendromlu öğrencilerin öğrenme düzeyi yüzdeleri, bağımsız değişkeni ise öğretim yöntemi ve temel şekillendirme teknikleridir. Bu araştırmada Tek Denekli Araştırma Desenlerinden denekler arası çoklu yoklama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın denekleri 2018-2019 Öğretim yılında Konya Selçuklu Özel Eğitim Meslek Okulunda öğrenim gören hafif zihinsel engelli, Down sendromlu dört öğrencidir. Veri toplama araçları olarak; öğrenci kişisel bilgi formu, veli görüşme formu, kontrol listeleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler grafiksel olarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre • Down sendromlu öğrencilerin çimdikleme tekniğini kazanmasında doğrudan öğretim ve eş zamanlı ipucu ile öğretim yöntemlerinin etkili olduğu görülmüştür. • Down sendromlu öğrencilerin sıvama tekniğini kazanmasında doğrudan öğretim ve eş zamanlı ipucu ile öğretim yöntemlerinin etkili olduğu görülmüştür. • Down sendromlu öğrencilerin sucuk tekniğini kazanmasında doğrudan öğretim ve eş zamanlı ipucu ile öğretim yöntemlerinin etkili olduğu görülmüştür. • Down sendromlu öğrencilerin plaka tekniğini kazanmasında doğrudan öğretim ve eş zamanlı ipucu ile öğretim yöntemlerinin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effectiveness of direct teaching and simultaneous clue method in the development of manual skills of students with Down syndrome and to gain basic shaping techniques. The dependent variable of the study is the learning level percentages of the students with Down syndrome, while the independent variable is the teaching method and basic shaping techniques. In this study, a multiple-probe model was used from the subjects of Single-Subject Research Patterns. The subjects of the study were four students with Down's syndrome who had mild mental disabilities who studied in Konya Selcuklu Special Education Vocational School in 2018-2019. As data collection tools; personal information form, parent interview form, checklists were used. Data obtained from the study were analyzed graphically. According to research findings • Direct teaching and concurrent tips and teaching methods have been found to be effective in gaining pinch technique for Down syndrome students. • Direct teaching and simultaneous clue and teaching methods have been found to be effective in students with Down syndrome to obtain the technique of plastering. • Direct teaching and simultaneous clue and teaching methods have been found to be effective for students with Down syndrome to gain sausage technique. • Direct teaching and simultaneous clue and teaching methods have been found to be effective in gaining plate technique for Down syndrome students.