Intertextuality in Paul Auster's New York Trilogy
Paul Auster'ın the New York Trilogy romanında metinlerarası kavramı
- Tez No: 559865
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TİMUÇİN BUĞRA EDMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Metinlerarası, postmodernism, dedektif romanı, parodi, etkilenim, yazarlık, İntertextuality, postmodernism, detective novel, parody, influence, writing
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünya tarihi, sanatın tarihi ile ayrılmaz bir bütündür; edebiyat eserleri geçmişten bugüne hep insanın durumunu ve gelişim sürecini anlatmıştır. Bu sebeple, metinlerin birbirleriyle arasındaki ve tarihi, sosyal ve kültürel bağlamlarıyla olan ilişkileri kurmaya odaklanan metinlerarası teorisi, yeni olarak görülebilecek olmasına rağmen edebi eleştiri çevresinde önemli bir yer edinmiştir. Amerikalı yazar Paul Auster'ın bu çalışmanın ana metni olan ve City of Glass, Ghosts, ve The Locked Room olmak üzere üç kısa romanı birleştiren The New York Trilogy üçlemesi, metinlerarası teoriler alanına oldukça uygun bir eser olarak görülmektedir. İlk bakışta, bu üç roman da kahramanları birtakım gizemli karakterlerin peşinde koşarken kendi kimliklerini kaybetme tehlikesiyle karşıya kalan dedektif romanları olarak karşımıza çıkıyor. Ne var ki, aslında romanlarımız alışılmadık karakter derinlikleri, ustalıklı dil kullanımları ve zengin imgelemleriyle, okuyucuya çok daha geniş bir bakış açısı yelpazesi sunuyor. Bu bağlamda, kitap yazma sürecinin üç kitapta da üstünde durulan ana tema olduğunu fark etmek kaçınılmaz hale geliyor, hatta bir noktada dedektiflerimizin yaşadıkları bütün karmaşa ve zorlukların aslında tam da yazma süreci için olduğu fark ediliyor. Bu çalışma, bağlı olduğu Metinlerarası teoriler ve kitap için hayati değer taşıyan birçok farklı yazarın önemli eserlerinden yola çıkarak Paul Auster'ın The New York Trilogy romanının özünde yazarlık sanatına bir saygı duruşu olduğu görüşünü savunmaktadır. Buradan hareketle, bu çalışma içerisinde Saussure, Bakhtin, Barthes, Barth, Bloom, Eliot, Kristeva ve Hutcheon gibi teorisyenlerin yanısıra, yazar tarafından değinilen çok sayıdaki başka eserden de bahsedilerek, romanın ayrıntılı bir metinlerarası analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The history of humankind is inseparable from the history of art; literary works have always told the story of human condition and progress. For this reason, intertextuality, which attempts to make connections between multiple texts as well as texts and their historical, social and cultural contexts, has become a crucial theory in literature although being a relatively new one. The main source of this study, The New York Trilogy by American author Paul Auster, combining three elaborate short novels, City of Glass, Ghosts and The Locked Room, proves to be a very compatible work for intertextual theories. Seemingly, all three novels are detective stories in which the protagonists face the danger of losing their own identities while they are after some mysterious characters. Nevertheless, the novels offer a whole range of perspectives for the reader with their unusual depth of characters, subtle uses of language, repetitive patterns and rich allusions which make it impossible to overlook the fact that the process of writing is a common theme in all three of them. It is actually so dominant that the reader may feel as though all the confusion and agony suffered by the detectives were for the sake of writing itself. This study proposes that The New York Trilogy is Auster's homage to the art of writing, depending upon the Intertextual theories and numerous works of great writers that are vital to the novels. Thus, many important theorists such as Saussure, Bakhtin, Barthes, Barth, Bloom, Eliot, Kristeva and Hutcheon will be referred to as well as plentiful intertexts alluded by the author in an attempt to make a rightful intertextual analysis of the novel.