İstihdam teşviklerinin işletmelerin finansal durumlarına etkisi: Antalya'daki turizm işletmelerinde bir uygulama
The effect of employment incentives on financial situation of enterprises: An application in tourism enterprises in Antalya
- Tez No: 560156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Employment, Government Incentives, Financial Analysis, Profitability Analysis, Tourism Sector, Panel Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de istihdam alanında uygulanmakta olan devlet teşviklerinin işletme karlılıkları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda emek yoğun olması nedeni ile turizm sektörü araştırma alanı olarak tercih edilmiştir. Çalışmada Antalya ilinde faaliyet gösteren turizm işletmelerinin 2013-2017 yılları arasındaki mali verileri kullanılmış ve istatistiksel tahmin yöntemleri yardımı ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle işletme karlılığı ve devlet teşvikleri ile ilgili literatürde yer alan teorik bilgiler analiz edilmiş, sonrasında ise istihdam teşviklerinin veri seti içindeki diğer değişkenler üzerindeki etkisi ile veri setindeki tüm değişkenlerin işletme karlılıkları üzerindeki panel veri analizi yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Çalışma sonucunda istihdam teşviklerinin işletme karlılıkları üzerinde anlamlı bir etkisine rastlanmamakla birlikte iş gücü maliyetlerinin olumsuz, net satış tutarlarının ise olumlu bir etkisinin olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimler: İstihdam, Devlet Teşvikleri, Finansal Analiz, Karlılık Analizi, Turizm Sektörü, Panel Veri.
Özet (Çeviri)
In this study, the government incentives being applied in the field of employment in Turkey aimed to investigate the impact on business profitability. For this purpose, tourism sector has been preferred as a research area due to its labor intensive nature. In this study, financial data of tourism enterprises operating in Antalya between 2013-2017 were used and the research was carried out with the help of statistical estimation methods. In the study, first of all, theoretical information in the literature about business profitability and government incentives were analyzed, and then the effect of employment incentives on other variables in the data set and the effect of all variables on the profitability of the data set were investigated by using panel data analysis methods. As a result of the study, the effect of employment incentives on the profitability of the enterprises was not found, but it was found that the employment costs had a negative effect and sales had a positive effect on the profitability of the enterprises.