Üniversite öğrencilerinin öfke yönetimine psikodramanın etkisi
The effect of psychodrama on university students' anger management
- Tez No: 560350
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHİRE OLCAY ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencisi, Öğrenci Hemşire, Öfke, Öfke İfade Tarzı, Psikodrama, University Students, Nursing Students, Anger, Anger Expression, Psychodrama
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin öfke ifade tarzlarına psikodramanın etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde kayıtlı N=1554 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini yapılan duyurular sonrası katılıma gönüllü olan ve araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan 21 öğrenci oluşturmuştur. Çalışma uygulama grubunda 11 birey, kontrol grubunda 10 birey ile tamamlanmıştır. Katılımcılar Sürekli Öfke Alt Ölçeği ön test puanlarına göre randomize edilmişlerdir. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Bilgi Formu, Sürekli Öfke - Öfke İfade Tarzı Ölçeği(SÖÖTÖ), Grup Sonrası Geri Bildirim Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi Statistical Package fort the Social Sciences (SPSS) 21 programında yapılmıştır. Sayısal ölçümler için Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama grubuna on iki oturumluk öfke temalı psikodrama grubu gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrası ölçümlerde uygulama ve kontrol grubunun sürekli öfke, öfke içte, öfke kontrol, öfke dışa alt ölçekleri puan ortalamasının ön test-son test farkları her boyut için ayrı ayrı karşılaştırıldığında istatiksel açıdan anlamlı fark saptanamamıştır(p>0.05). Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre hemşirelik öğrencileri ile yürütülen on iki oturumluk öfke temalı psikodrama grubunun bireylerin öfke ifade tarzları üzerinde etkili olduğu saptanmıştır fakat kontrol grubu ile karşılaştırıldığında bu fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Araştırma sonuçları ilgili alan yazın kapsamında değerlendirilerek, sınırlılıkları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to determine the effect of psychodrama on anger expression of university students. Materials and Methods: The study was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test control group having a target population of N=1554 students registered in the Ege University Nursing Faculty. The sample consisted of 21 students who met the criteria and volunteered for the study after announcements. The study was completed with 11 individuals in the practice group and 10 individuals in the control group. The participants were randomized according to their State-Trait subscale pre-test scores. Personal Information Form, The State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI) and Group Feedback Form were used as data collection devices. The evaluations of data were done in the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 21 program. Mann-Whitney U test was used for statistical measurement. Findings: Twelve sessions of anger-themed psychodrama group was applied to the practice group. On the post-application measures; when pre-test and post-test score averages for each trait anger, anger in, anger control, anger out subscales were compared, statistically no significant difference was found (p>0.05). Results: According to the results of the study, it was determined that the twelve- sessions of anger-based psychodrama group conducted with nursing student had an impact on anger expressions of individuals but compared with the control group this difference was not statistically significant. The results of the study were evaluated in the scope of literature and their limitations were indicated.