Üniversite öğrencilerinin sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının değerlendirilmesi
Evaluation of trait anger and anger expression styles in students studying at İzmir Kâtip Çelebi University
  1. Tez No: 800981
  2. Yazar: NECMETTİN KIRTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Öfke, Öfke İfade Tarzları, Üniversite Öğrencileri, Anger, Anger Expression Styles, University Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş: Öfke, hoşnut olunmayan durumlar karşısında hissedilen temel duygulardan biridir. Böyle anlarda uygun tepkiler verilirse, öfke gayet sağlıklı bir duygudur. Öte yandan tepkilerimiz kontrol edilemez ise kendimize ve sosyal ilişkilerimize zarar veren bir duygu durumu halini alabilir. Genel olarak insanlar öfke problemleri olsa da bunu kabullenip yardım aramak yerine görmezden gelmeye, inkâr etmeye ve bu sorunlarını bastırıp yokmuş gibi hareket etmeye gayret ederler. Birçok araştırmada bastırılan ve sağlıklı ifade edilemeyen öfke halinin kronik kalp damar hastalıklarına, tansiyon yüksekliğine, mide rahatsızlıklarına, psikiyatrik rahatsızlıklara ve birçok hastalığa sebep olup bireyin fiziksel ve ruh sağlığı için büyük sorunlara sebep olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca anlaşılmayan ve yönetilemeyen öfke ülkemizde başta sağlıkta şiddet olmak üzere toplumun birçok alanında şiddet olaylarına sebebiyet vermektedir. Bu doğrultuda günümüzün ve geleceğin önemli bir parçası olan üniversite öğrencilerinin sürekli öfke ve öfke ifade şekilleri hakkında eğitilmesi gerekmektedir. Amaç: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencilerinin sürekli öfke düzeyi ve öfke ifade tarzıyla ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipteki çalışmamızın örneklemini İzmir Kâtip çelebi üniversitesinde öğrenim gören 423 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik veri formu ile Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği anket formu kullanıldı. Veriler SPSS 23 programında sayı yüzde, ortalamalar, Mann Whitney-U, Kruskall Wallis ve korelasyon testleri kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Öğrencilerin %56,5' u kadın, %99,3' ü bekâr, %42,1' inin geliri giderine eşit, %48,7' sinin geliri giderinden düşük, %66,7' sinin vücut kitle indeksi grubu 2 (normal), %17,7' sinin vücut kitle indeksi grubu 3 (kilolu), %5,4' ünde psikiyatrik hastalık var, %11,3' ünde diğer kronik hastalıklar var, %9,2' si sürekli ilaç kullanıyor, %29,6'sı sigara kullanmakta, %33,1' i alkol kullanmakta %33,1' i düzenli egzersiz yapmaktaydı. Öğrencilerin sürekli öfke puan ortalaması 19,38±4,663, öfke dışa puan ortalaması 14,99±3,228, öfke içe puan ortalaması 16,07±3,958 ve öfke kontrol puan ortalaması 22,74±4,047 olarak saptanmıştır. Üniversite öğrencilerinin sürekli öfke ve öfke ifade tarzları cinsiyete, ekonomik duruma, kronik hastalık türü (psikiyatrik veya diğerleri) ile kronik hastalığının olmamasına, sigara ve alkol kullanımı ile düzenli egzersiz veya spor yapma durumuna göre anlamlı olarak farklılık göstermektedir. Sonuç: Öfke doğal bir duygu durumudur fakat doğru değerlendirilmez ise yıkıcı sonuçlara sebep olabilir. Toplumda görülen şiddet olaylarının önüne geçilmesi için sürekli öfke ve öfke ifade tarzlarının bilinmesi çok önemlidir. Üniversite öğrencileri bugün ve gelecek için toplumun değerli bir parçasıdır. Bu sebeple öfkenin sebeplerini, ifade şekillerini kavramaları ve öfke kontrolüne sahip olmaları büyük önem arz etmektedir. Bu doğrultuda eğitimlerin verilmesi ve sosyal imkânların sağlanması birey ve toplum sağlığını koruyabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anger is the one of main emotions that human feel when they experience unpleased situations. Anger is a healthy emotion when reacted properly. On the other hand, if our reactions can not be controlled it may turn into a harmful emotion for ourself and our social relationships. Generally, although people have anger problems they try to ignore them, pretend not to have them and deny their emotions instead of accepting and looking for help. In many researches, it is proved that when anger is denied and not expressed in a healthy way, it may cause many physical problems such as cardiovaskular diseases, hypertension, stomach diseases and also psychological diseases that can affect human life. Also in our country, the anger which is unperceived and not controlled causes violence in many parts of society especially against health care workers. Accordingly, university students as an important part of our society for today and future should be educated about trait anger and anger expression styles. Objective: The aim of this study is to evaluate trait anger and anger expression styles of the İzmir Kâtip Çelebi University students to investigate the relationship between sociodemographic characteristics, trait anger and anger expression scales of these students. Materials and Methods: The sample of our cross-sectional and descriptive study consisted of the 423 students who study at İzmir Kâtip Çelebi University. The questionnaire form which were formed in the sociodemographic data form and the Trait Anger and Anger Expression Scale were used to collect data. Data were evaluated, in SPSS 23 software program using Mann-Whitney-U, Kruskal Wallis and correlational tests, and expressed as number percentages, and means. Results: 67,3% of the students were female, 99,3% were single, 42,1% income level was equal to expenditure, 48,7% income level was less than expenditure, 66,7% were in group 2 (normal) body mass index, 17,7% were in group 3 (overweight) body mass index, 5,4% have psychiatric disease, 11,3% have other chronic diseases, 9,2% have regular medication, 29,6% were smoking, 33,1% were using alcohol, 33,1% were doing exercise or sport regularly. The mean score of trait anger of students was 19,38 ± 4,663, mean score of anger-out was 14,99 ± 3,228, mean score of anger-in was 16,07 ± 3,958, mean score of anger-control was 22,74 ± 4,047. The situation of trait anger and anger expression scales of the students varies according to gender, economic situation, type of chronic diseases (psychiatric or others) and not having any chronic disease, addiction of cigarette and alcohol, exercise or doing sport regularly. Conclusion: Anger is a natural emotinal situation but if it is not evaluated properly it may cause destructive consequences. Having knowledge about trait anger and anger expression scales is very important to avoid the violence in society. University students are valuable part of the society for today and the future. Therefore, it has big importance to understand the reason of anger and its expression styles for having the ability of controlling anger. In line with this objective, giving education and providing social opportunities can protect individual and community health.