Kamu yönetiminde inovasyon: Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı için bir model önerisi
Innovation in public administration: A model proposal for the Ministery of Interior of The Republic of Turkey
  1. Tez No: 560573
  2. Yazar: CAN KAZIM KURUCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, Kurum kültürü, Stratejik planlama, Innovation, Corporate culture, Strategic planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Literatürde genellikle özel sektörle özdeşleştirilen inovasyon kavramının kamu sektörü ve devlet uygulamalarında yerini alması önem arz etmektedir. Kamu yönetiminde inovasyonun ele alındığı bu çalışmanın birinci bölümünde öncelikle kamu, inovasyon ve kamu yönetiminde inovasyon kavramları irdelenecektir. Buna mukabil, kamu yönetiminde inovasyonun bu çalışma içerisindeki sınırları netleştirilecektir. Kamu yönetiminde inovasyon ihtiyacını doğuran sebepler ve inovasyonun önündeki engellerde çalışma içerisinde analiz edilecektir. Özellikle 21. Yüzyılla birlikte akademik tartışmaların ötesinde dünya üzerinde kamu yönetimlerinde yenilikçi projeler hayata geçirilmeye başlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Amerika Birleşik Devletleri'nden Japonya'ya, Brezilya'dan Avrupa Birliği ülkelerine kadar farklı ülkelerde kamu yönetiminde yenilikçi projeler incelenmiştir. Bu bölümde aynı zamanda kamu yönetiminde yaratıcı projeler geliştirme akımının, Türkiye Cumhuriyeti'nde değişik bakanlıklar bünyesindeki yansımaları ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde gerek personel sayısı, gerekse görev alanları itibariyle Türk kamu yönetimi sisteminin en etkili bakanlıklarından olan Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı'nın yapısı analiz edilmiştir. Kolluktan nüfus işlemlerine, afetten göç idaresine kadar oldukça geniş bir görev alanında hizmet veren bakanlığın hâlihazırda yürüttüğü yenilikçi projeler yine bu kısımda irdelenmiştir. Tezin son kısmındaysa Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir inovasyon kültürü oluşturabilmek için atılması gereken stratejik adımlar ve modelle ilgili öneriler sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
It's important that innovation, which is identified with the private sector in literature, takes place in public administration and state practices. In the first chapter of this research, which handles the innovation in public administration, public, innovation and public innovation notions are given preferential consideration. Then, limitations of the public innovation notion in this research is clarified. The reasons that emerge the public innovation and the barriers in front of it, are also analysed in the research. Especially in the 21. century, beyond the academic debates, innovative projects started to be implemented all over the world. In the second chapter of the research, innovative projects in the public administrations from United States of America to Japan, Brasil to European Union coming from different countries of the world are reviewed. The effects of implementing innovative public administration projects trend on different ministeries in Turkish Republic are also examined in this chapter. In the last chapter of the research, the structure of The Ministery Of Interior of The Republic Of Turkey, which is one of the most efficient ministeries of Turkish public administration system considering its manpower and scope of duties is reviewed. All innovative projects implemented by the The Ministery Of Interior of The Republic Of Turkey, which serve in a vast scope varying from law-enforcement to citizenship affairs, natural disasters to migration problems are also analysed in this chapter. In the last part of the thesis the strategic steps and modelling proposal in order to implement an innovative culture in The Ministery Of Interior of The Republic Of Turkey is put forward.