Effects of dynamic assessment on EFL learners' agency
Dinamik ölçmenin İngilizce yabancı dil öğrencilerinin öğrenen etmenliği üzerine etkileri
  1. Tez No: 560842
  2. Yazar: BETÜL GÜLERYÜZ ADAMHASAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenen Etmenliği, bireysel faktörler, ilişkisel faktörler, bağlamsal faktörler, dinamik ölçme, Learner agency, individual factors, relational factors, contextual factors, dynamic assessment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Dünyada yaşanan her yeni gelişme, öğrenci ve öğretmenlerin eğitimdeki rollerinin de değişmesini sağlar. Yeni eğitim hedeflerinin en önemlisi, öğrencilerin üretken, yaratıcı ve aktif bireyler olarak öğrenmedeki sorumluluklarını üstlenip, öğrenme süreçlerine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Bu doğrultuda yapılan bu çalışma, İngilizce yabancı dil öğrencilerinin katıldığı dinamik ölçme uygulamalarının öğrenen etmenliği üzerine etkisini araştırmaktadır. Öğrenen etmenliği öğrencilerin bir hedef belirleyip, o hedefe nasıl ulaşacaklarına karar verebilme, bu hedefin sonuçlarını ön görebilme, çevrelerinde olup biteni kendi istekleri doğrultusunda değiştirebilme ve bu değişimin sorumluluğunu üstlenebilme becerisine sahip olma olarak tanımlanmaktadır. Dinamik Ölçme ise Vygotsky'nin Sosyokültürel teorisine dayanan, öğrencinin gelişimini ve bu gelişim sürecini temel alan bir ölçme yaklaşımıdır. Bu yaklaşıma dayanarak yürütülen bu çalışmanın ana hedefi, dinamik ölçme uygulamalarının öğrencilerin öğrenen etmenliğini nasıl desteklediğini ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın bir diğer hedefi ise, öğrencilerin dinamik ölçme uygulamalarına katılımı sonucunda, öğrenen etmenliklerini ortaya koyma biçimlerini tanımlamaktır. Bu çalışmanın bir diğer odak noktası da öğrencilerin öğrenen etmenliği algısı sonucunda ortaya konan davranışları ifade eden bireysel, ilişkisel ve bağlamsal faktörlerin geniş bir tanımlamasını yapmaktır. Son olarak, öğrencilerin dinamik ölçme uygulaması sonucunda yazma becerilerindeki gelişimlerini nasıl algıladıklarını ortaya çıkarmak bu çalışmanın diğer bir araştırma konusudur. Bir devlet üniversitesinin hazırlık okulunda öğrenim gören sekiz gönüllü İngilizce yabancı dil öğrencisinin katıldığı bu çalışmada kullanılan Üniversite Öğrencilerinin Etmenlik ölçeğinden, Yazar Öz-Algı ölçeğinden ve odak grup görüşmelerinden toplanan verilerin sonuçları, dinamik ölçme uygulamasının öğrenen etmenliğinin gelişimine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca sonuçlar, ihtiyaca göre değişen dinamik ölçme uygulamalarına ve öğretmen desteğine yönelik öğrenci görüşlerinin, çoğunlukla gelişimleri açısından olumlu algılandığını göstermiştir. Bu durum, öğrenen etmenliği gelişimi üzerinde ilişkisel faktörlerin etkisini açıkça ortaya koymaktadır. Öğretmen ve öğrenciler arasındaki etkileşime dayanan bu ilişkisel faktörler, öğrenen etmenliğinin bireysel faktörlerinin ortaya çıkışına katkıda bulunduğunu göstermiştir. Kısaca, öğrencilerin daha motive ve ilgili oldukları, derse yönelik görüşlerini ve isteklerini daha rahat bir şekilde ifade ettikleri görülmüştür. Daha da önemlisi, bu çalışma, öğrenen etmenliğinin, öğrencilerin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını etkilemede önemli bir yeri olan bağlamdan ayrı tutulamayacağını vurgulamaktadır. Bağlamsal faktörlerin de öğrenen etmenliği üzerinde önemli bir etkisi vardır. Bu çalışmada, öğrenciler bağlamdan etkilenerek derste bazen pasif kalma ya da derse hiç gelmeme gibi davranışlarla öğrenen etmenliklerini ortaya koymuşlardır. Kısaca, çalışma süresi boyunca, öğrenen etmenliğinin dayandığı bireysel, ilişkisel ve bağlamsal faktörlerin birbirini etkilediği görülmüştür. Son olarak, sonuçlar, yabancı dil öğrencilerinin dinamik ölçme uygulamasının kendi yazma becerilerine yönelik gelişimlerini olumlu yönde algıladıklarını göstermiştir. Özetle, bu vaka analiz çalışması, öğrencilerin hem yabancı dil öğrenmeleri için çabalarken, hem de daha motive edici ve destekleyici bir öğrenme ortamı oluştururken, öğrenme sürecine katkıda bulunmalarını destekleme açısından önemlidir. Gelişen dünyaya ayak uydurmak için eğitimde atılacak en önemli adımlardan birisi, öğrencilerin kendi sorumluluklarını alacakları, kendi seviyelerine ve ilgilerine uygun çalışabilecekleri ortamlar oluşturmaktır. Çünkü bu ortamlarda öğrenciler, ihtiyaç duyduklarında çekinmeden yardım isteyebilecek, çevrelerinde olup biteni koşulsuz kabul etmek yerine, kazanımların hayatlarında ne işe yarayacağını sorgulayabileceklerdir. Sonuç olarak, öğrencilerin öğrenen etmenliklerini ortaya koyabilecekleri öğrenme süreçlerine katılmaları sağlanmalıdır. Çünkü her birey özeldir ve tektir; hayat boyu öğrenme süreci kişinin kendi kararlılığıyla yol alacağı bitmez bir serüvendir.
Özet (Çeviri)
The improvements in the ever-changing world lead to reconstructions in the roles of both students and teachers, as well. One of the most significant purposes of new education trends is to enable students to be productive, creative and active individuals who take responsibilities for their learning and contribute to their learning process. Framed in the idea of learners' active involvement and sense of ownership, this case study investigates the effects of Dynamic Assessment (DA) implementation on EFL learners' agency. Learner agency is defined as one's setting a goal, deciding on how to reach that goal, predicting the outcomes of that goal, acting on the context to influence it and taking the responsibility of this change. DA, rooted in Socio Cultural Theory of Vygotsky, is an approach to assessment that pays special attention to the learner's developmental process. Taking this into consideration, the foremost purpose of present study is to reveal how DA implementation might support learners' agencies. Additionally, this study intends to explore how the EFL learners practised their learner agencies as a result of DA implementation in their class. Concurrently, this dissertation gives a broad account of individual, relational and contextual factors that inform the senses of learner agency. Lastly, this study probes into the learners' perceptions for their progress in writing skills, based on DA implementation. This study was carried out with eight volunteer EFL learners at a school of foreign languages at a state university. Drawing on evidence from Agency of University Students scale, the Writer Self- Perception scale and focus group interviews, the findings indicated that engagement in DA implementation contributed to the learners' awareness of the individual, relational and contextual resources that have an impact on their agency. The learners' views on the changing practices of instructor according to their reactions were mostly positive in terms of their development, which might point out clearly the impact of the relational factors on learners' agency development. The whole process of this case study implied that reciprocity between the learners and the instructor paved the way to the emergence of individual resources of agency. The learners stated that they felt more motivated and interested by means of this interrelation with the instructor. More importantly, this study notes that learner agency cannot be considered to be isolated from the context, which has a significant importance to become actively engaged because of its effects on the engagement of the learners. The learners outlined the effects of the context on their learner agency as referring to the senses of being passive in classes or being uninterested to attend the classes. In short, throughout the study, individual, relational and contextual factors were interrelated and affected one another. Moreover, the findings demonstrated that the learners had positive perceptions for their progress in writing skills based on DA implementation. To conclude, this case study is significant in terms of encouraging the EFL learners' active involvement and contributions to their learning process on the way of pursuing the goals of both learning English and creating more positive and supportive learning environment to reach their desired goals. In order to keep pace with the developing world, one of the most important steps that should be taken in education is to create environments where the students can take responsibilities; can study according to their levels, paces and interests; can ask for help when needed without hesitation and can question the relevance of the events around them to their lives rather than taking them for granted. That is, they should be provided with contexts to practise their learner agency and act upon their learning process because each individual is unique and lifelong learning is everlasting journey that can be navigated by the individual's own belief and self- confidence.