Tehlikeli kimyasal maddelerin iş sağlığı ve güvenliği yönünden incelenmesi: İçme suyu arıtma tesisi laboratuvarı
Investigation of dangerous chemicals in terms of occupational health and safety: Drinking water treatment plant laboratory
  1. Tez No: 561133
  2. Yazar: SUAT ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE ENSARİ ÖZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar, İş Sağlığı ve Güvenliği, Risk Analizi, Tehlikeli Kimyasallar, Fine Kinney, TS 266, WHO, EPA, Laboratory, Occupational Health and Safety, Risk Analysis, dangerous chemicals, Fine Kinney, TS 266, WHO, EPA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Su, insan için en temel ihtiyaçtır. Her bir birey kaliteli ve sağlık açışından zararlı olmayacak suyu kullanıp içmeyi haketmektedir. İçme suyu arıtma tesisi laboratuvarı arıtılan suyun kalitesini kontrol etme görevini yerine getirmektedir. İçmesuyu arıtma tesisi laboratuvarı, günlük belli periyotlarda aldığı numunelerle yapılan analizlerde, arıtma işlemi sonucu tesis çıkış suyunun TS 266 standartlarına uygun olup olmadığı tespit ederek, arıtma tesisinin kontrol mekanizması görevini yapmaktadır. Bu çalışma, A içme suyu arıtma tesisi laboratuvarında çalışan personelin, laboratuvar analizinde çalıştığı kimyasalları tehlike durumlarına göre değerlendirip, kimyasallarla çalışırken alması gereken önlemleri belirlemesi ve kimyasallardan kaynaklı herhangi bir iş kazası sonucu ne yapması gerektiği hakkında bilgilendirmek amacıyla yapılmıştır. Laboratuvarda kullanılan tehlikeli kimyasallar belirlenmiş, sınıflandırılmış ve özellikleri incelendikten sonra Fine Kinney metodu kullanarak risk değerlendirmesi yapılmıştır. İçme suyu arıtma tesisi laboratuvarında kullanılan tehlikeli kimyasalların risk değerlendirmesi sonucunda, 3 adet tolere edilemez risk, 8 adet esaslı risk, 7 adet önemli risk, 6 adet olası risk, 1 adet önemsiz risk tespit edilmiştir. Alınacak önlemler sonrası yapılan risk değerlendirmesi ile riskler, 1 adet esaslı risk, 10 adet önemli risk, 7 adet olası risk, 7 adet önemsiz riske düşürülmüştür. Yani iş sağlığı ve güvenliği açışından çalışılacak kimyasalların GBF okunarak ve çalışma esnasında çalışılan kimyasal için uygun olan KKD kullanılarak, risk değeri düşürülmüştür. İçme suyu arıtma tesisi laboratuvarlarında analiz yapılan su kalite değerleri Türk standartı TS 266, Dünya sağlık teşkilatı (WH0), ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), Avrupa Birliği (EC), dünya genelinde kabul görmüş içme suyu standartlarına göre, bakılan parametrelerin sınır değerleri karşılaştırılarak yorumlanmıştır. İçme suyu arıtma tesisi laboratuvarında, tehlikeli kimyasal ile çalışan personelin, çalışma ortamında iş sağlığı ve güvenliği açışında gerekli önlemleri alması ve hangi kimyasal ile çalışacaksa, çalışmadan önce o kimyasalla ilgili güvenlik bilgi formunu gözden geçirerek çalışmaya başlaması, kendi güvenliği ve sağlığı açışından en doğru yöntem olacaktır.
Özet (Çeviri)
Water is the basic need for man. Each individual deserves to drink water that will not be harmful to health and quality. Drinking water treatment plant laboratory performs its task of controlling the quality of purified water.The water treatment plant laboratory performs the task of controlling the water treatment plant by determining whether the effluent water is in compliance with TS 266 standards as a result of the treatment process. This study was carried out to evaluate the chemicals used in laboratory analysis by the personnel working in a drinking water treatment plant laboratory according to the hazards and to determine the measures to be taken when working with chemicals and to inform them that they should do as a result of any work accident caused by chemicals. The risk assessment was carried out using the Fine Kinney method of dangerous chemicals used in the laboratory. As a result of risk assessment of hazardous chemicals used in the drinking water treatment plant laboratory, 3 non-tolerable risk, 8 based risk, 7 significant risk, 6 possible risk, 1 insignificant risk was determined. Risk assessment after the measures to be taken, risks, 1 basis risk, 10 important risk, 7 possible risks, 7 small risk has been reduced. In other words, the risk value of the chemicals to be studied in terms of Occupational Health and safety is reduced by reading GFS and using the appropriate kkd for the chemicals to be studied during the study. Water quality values analyzed in the drinking water treatment plant laboratories were interpreted by comparing the values of the parameters to the standards of Turkish standard ts 266, World Health Organization (wh0), USA Environmental Protection Agency (EPA), European Union (EC), World-Wide accepted drinking water standards. In the drinking water treatment plant laboratory, the personnel working with hazardous chemicals shall take the necessary measures in the opening of Occupational Health and safety in the working environment and shall work with whichever chemicals they will work with, and shall review the chemical safety information sheet before the work shall be the most accurate method for their safety and health.