Almanca öğretmen adaylarının dilbilgisi gelişimi için web siteleri
Websites for the grammar developement of the german teacher candidates
- Tez No: 561568
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIRIM TUĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimi, İkinci Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretimi, Almanca Dilbilgisi Öğretimi, Almanca İnternet/Web Siteleri, Otonom Olarak Almanca Öğrenme, Computer Assisted Foreign Language Teaching, Teaching German As Second Foreign Language, German Grammer Teaching, Internet Sites For Learning German, Learning German As Autonomous
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırma Almanca öğretmen adaylarının internet teknolojisi ve dilbilgisi içerik sunan internet siteleri aracılığıyla ikinci yabancı dil olarak Almanca öğrenimlerine ve mesleki gelişimlerine okuldan bağımsız bir şekilde katkıda bulunup bulunmama durumlarını incelemektedir. Almanca öğretmen adayları Almanca öğretmenliği bölümünde geçirdikleri süreç içerisinde Almanca öğrenmek için çeşitli yazılı ve dijital kaynaklara başvurmaktadırlar. Yazılı kaynaklar dijital kaynaklara göre maliyetli oldukları için dijital kaynaklar öğretmen adayları tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ancak bu internet sitelerinin Almanca öğretmen adayları için akademik açıdan güvenilir ve yeterli seviyede Almanca dilbilgisi içerik sunup sunmadığı bilinmemektedir. Araştırma Almanca dilbilgisi içerik sunan sitelerin Almanca öğretmen adaylarının Almanca dilbilgisini öğrenmeleri için kaynak olarak yeterli midir? Sorusuna cevap aramıştır. Araştırmanın amacı Almanca dilbilgisi içerik sunan internet sitelerinin yararlılığı ve yeterliliğiyle ilgili bir denetleme yapıp fikir sahibi olmaktır. Araştırmacıların internette yaptığı tarama sonrasında belirlenen Almanca dilbilgisi ile ilgili içerik sunan siteler içerisinden öğrencilere tanıtılmak amacıyla 25 adet internet sitesi belirlenmiştir. Sitelerle ilgili tanıtım yapılmadan önce gönüllü olarak çalışmaya katılan Almanca öğretmenliği 2. Sınıf ve 4. Sınıf öğrencilerinin Almanca dilbilgisi içerik sunan internet siteleriyle ilgili görüşleri alınmıştır. Daha sonra belirlenen sitelerin tanıtımı yapılmış ve öğrenci kullanımına sunulmuştur. Son olarak açık uçlu sorularla öğrencilerin internet sitelerinin tanıtım ve kullanım sürecinden sonra fikirleri alınmıştır. Öğrenci görüşlerine dayanarak yapılan ön ve son çalışma sonrasında Almanca dilbilgisi içerik sunan internet sitelerinin Almanca öğretmen adaylarının Almanca dilbilgisi ve mesleki gelişimlerine katkısı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the situation of whether german teachers candidates contribute independetly from their school to their foreign language german skills as a second foreign language and to their professional development through internet technologies with german grammatical content. German teacher candidates consult various written and digital sources to learn German in their process when they study in German teaching department. Digital resources are more preferred by German teacher candidates compared to written sources because of the cost effectiveness of digital sources. However, it is not known whether these websites provide German teachers with academically reliable and sufficient German grammar content. This study searched the answer for the question of ''Are the websites which offers German grammer content sufficent as sources for the prospective German teachers to learn German?'' The aim of the study is to make an audit to have an opinion about the usefulness and adequacy of websites that offer German grammar content. After the browsing by the researchers 25 internet sites have been identified which offers content of German grammer to introduce to students. Before the introduction of the internet sites the opinions of the students of second and fourth grade German language teaching students have been taken who participated in the study voluntarily. Afterwards the sites were presented to students and have been brought to use of the students. Ultimately the opinions of the students have been taken with the help of open-ended questions after the process of introducing and usage of internet sites. Based on the opinions of the students, after the pre and post studies it was determined that the websites that provide German grammar content contributes to the German grammar and professional development of the German teacher candidates.