Hemşirelerin mesleki risklerinin iş stresine etkisi (Bir eğitim ve araştırma hastanesi örneği)
The impact of occupational risks of nurses on work stress (An example of trai̇ni̇ng and research Hospi̇tal)
- Tez No: 561611
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜFEKÇİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: HemĢireler, ĠĢ güvenliği, Mesleki Riskler, Nurses, Job security, Occupational risks
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Avrasya Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araĢtırma; Sağlık Bilimler Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve AraĢtırma Hastanesinde görev yapan HemĢirelerin karĢılaĢtıkları risk ve tehlikelerin iĢ stresine etkisini belirlemek üzere kesitsel, tanımlayıcı olarak planlanmıĢtır. AraĢtırmanın evrenini Mayıs - Haziran 20l8'de Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Kanuni Eğitim ve AraĢtırma Hastanesinde görev yapan hemĢirelerin (280 kiĢi) oluĢturmaktadır. Evrenin tümü araĢtırma kapsamına alınmıĢ, anket doldurmayı reddedenler dıĢında 278 hemĢireye ulaĢılmıĢtır. AraĢtırmanın verileri; sosyo-demografik özellikler, çalıĢma ortamı kaynaklı risk ve tehlikeler algısı, sağlık durumları ve çalıĢma Ģartlarını içeren sorular ile Sağlık ÇalıĢanlarının Güvenliği Ölçeği (SÇGÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) sorularından oluĢan anketin direkt gözlem altında uygulanmasıyla toplanmıĢtır. Verilerin analizi frekans, t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve korelasyon analizi kullanılarak yapılmıĢtır. AraĢtırma kapsamına alınan hemĢirelerin %87.4‟si (243 kiĢi) kadın, %12.6‟sı (35 kiĢi) erkek olup yaĢ ortalamaları 33.36±7.2 (Min:21, Max:56)‟dir. AraĢtırmanın yapıldığı hastanede iĢ güvenliğinin sağlandığı ancak hemĢirelerin hafif düzeyde anksiyete yaĢadıkları saptanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
This research; Health Sciences Universify is planned as a cross-sectional, descriptive study to determine the effect of the risks and hazards encountered by nurses working in Trabzon Kanuni Education and Research Hospital on work stress. The nurses, who working in Health Sciences Universify Trabzon Kanuni Education and Research Hospitalin May-june 2018 (280 people) , constitute the universe of research. All of the universe is included in the research. 278 people have been reached other than those who refusu to fill out a questionnuire. The data of the study were collected by observing the survey under observation. And the survey questions include socio demographic characteristics, risk and hazard perceptions due to working environment, questions on health conditions and working, Health worker‟s safety scale (SÇGÖ) and Beck Anxiety scale (BAÖ) questions.Data analysis made with frequency, t test, one way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis. %87,4 of nurses included in the study are woman, the other % 12.6 are men and their age averages is 33.36 + 7.2 (min:21, max:56). Job security at the hospital where the research was conducted is provided but it was seen that nurses are experiencing mild levels of anxiety.