The relationship between prices and customer loyalty in telecommunication sector in Turkey
Türkiye'deki telekomünikasyon şirketlerinde müşteri sadakati ile fiyatlar arasındaki ilişki
- Tez No: 561750
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERGİNBAY UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri Sadakati, Telekominikasyon Sektörü, Panel Veri Analizi, Customer Loyalty, Telecommunication Sector, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Telekomünikasyon sektöründe müşteri sadakati çok önemlidir, çünkü müşteri sadakati müşteri ile organizasyon arasındaki ilişkiyi ölçmektedir. Belirli bir markanın müşteri hisselerinin sayısı olarak tanımlanan müşteri sadakati ve markayı aynı hizmeti ve kalitesiyle aynı ürünü sağlayan başka bir rakip ürünüyle değiştirmeden sık sık aynı ürünü geri satın alan müşteriler olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye telekomünikasyon sektöründe müşteri sadakatini araştırmaktır. Günümüzde Türkiye'de telekomünikasyon sekötünde 79 milyon aboneye bulunmaktadır. Türkiye'de halihazırda Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell olmak üzere üç GSM firması vardır. Bu araştırmada bu firmalarda Türk Telekom ve Turkcell firmalarının verileri kullanılmıştır. Veri dönemi 2012'nin ilk çeyreği 2018'in dördüncü eçyreği olup gözlem sayısı 56'dır. Öncelikle ; müşteri sadakatini ölçmek için firmaların mobil müşteri sayısı, ikincisi olarak ise enflasyonu tarife fiyatlarıın göstergesi olarak kulanıldı. Uygulama aşamasında panel Sıradan Enküçük Kareler, sabit etki modeli ve rassal etkiler modeli olmak üzere panel very modelleri tahmin edildi. Sonuçlar enflasyondaki artışım müşteri sadakatini ölçen müşteri sayısı üzerinde bir etkisi olmadığını göstermektedir, Bu sonuç fiyatların müşteri sayısını etkilemediğini yani müşteri sadakitinin varlığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Customer Loyalty is very important aspect in telecommunication sector because customer loyalty measures the relationship between customer and organization. Customer loyalty defined as number of customer shares of specific brand and customers repurchasing frequently the same product without changing the brand to another competitor's product that provides same product with same service and quality.The aim of our research is to discuss about customer loyalty in telecommunication sector in Turkey. Nowadays Turkey has 79 million subscribes. There is currently three GSM firm in Turkey which are Turk Telekom, Vodafone, and Turkcell. In this research two of them are used which are Turk Telekom and Turkcell. The data period is 2012Q1-2018Q4 which is consisted of 56 observations. At first to measure the customer loyalty we use number of mobile customer of the companies, secondly we use inflation to use price of the tariffs. We estimate panel data regressions which are Ordinary Least Squares, fixed effect model and random effect model. The results show that inflation has no effect on number of mobile customer variable which is the proxy of customer loyalty. This result show that increasing price has no effect on number of customer thus shows the existence of customer loyalty.