Sınav kaygısı yaşayan lise öğrencilerinde emdr terapinin etkisinin incelenmesi
Observation of effect emdr therapy among high school students who are experiencing exam anxiety
  1. Tez No: 561849
  2. Yazar: MEHTAP GENÇTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL HAMARTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kaygı, sınav kaygısı, EMDR Terapi, anxiety, exam anxiety, EMDR therapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı sınav kaygısı yaşayan 12.sınıf ve mezun lise öğrencilerinin sınav kaygısını azaltmada EMDR Terapi'nin etkisini incelemektir. Araştırmada ön-test son-test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Öncelikle 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Konya ili şehir merkezinde yer alan Özel Eğitim Kurumları'ndan bir tanesinde (öğrenciler devamlı öğrenim gördükleri okullarından ayrı olarak bu kurumda üniversite sınavına yönelik ek eğitim almaktadırlar.) öğrenim görmekte olan 250 öğrenciye Sınav Kaygısı Envanteri uygulanmıştır. Uygulanan envanter sonucunda sınav kaygısı puanı en yüksek olan öğrencilerden başlanarak sırayla öğrenciler çalışma hakkında bilgilendirilmiş ve çalışmayı kabul eden öğrencilerden 10 kişilik deney grubu ve 10 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Deney grubuna birer buçuk saatlik 4 oturum EMDR Terapi uygulanmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizindekarışık ölçümler için iki faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney grubunda yer alan öğrencilerin uygulanan EMDR Terapi sonrasında sınav kaygısı puanlarının (toplam, kuruntu, duyuşsallık) anlamlı düzeyde azaldığı ortaya konmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda EMDR Terapinin sınav kaygısını azaltmada etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Effects of EMDR therapy on 12th graders and high school graduates were examined in this research. Control group pretest posttest experimental design was used. First of all, 250 students – taking courses for 2018-2019 academic year in“Private Teaching Institution”that is in the center district of Konya - were taken into exam anxiety inventory. (Besides their school, students take extra courses in this language skill training course.) Students were respectively put in order of their exam anxiety and informed about the study. Then an experiment group of 10 students and a control group of 10 students who wants to participate in the study was created .4 sessions – each for one and half an hour - of EMDR therapy were carried outANOVA were used in the analyse of data gathered in the study for complex measures. At the end of the research it was seen that there was a reasonably decrease in the level of exam anxiety of participants. In accordance with gathered information by this study it can be said that EMDR therapy is effective in reducing the exam anxiety level.