Kadınların çalışma hayatının evlilik doyumuna etkisi: Aksaray ili örneği
Effect of working life of women on marriage satisfaction: Sample of Aksaray
- Tez No: 562169
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Aile, Evlilik, Eş Desteği, Marriage Satisfaction, Family, Marriage, Co-Support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Günümüzde kadınların iş hayatına katılması ile aile içi rollerin paylaşımı değişmiştir. Kadınların hem iş yaşamında aktif görev almaları hem de aile içinde ki anne-eş rollerini üstlenmeleri evlilik doyumlarını etkilediği düşünülmektedir. Bu araştırmada çalışma hayatında aktif olarak yer alan ve yer almayan kadınların evlilik doyumları, yaş, eğitim durumu, ailenin aylık geliri, evlilik süresi, çocuk sayısı, evlenme şekli, eş ile evlenmeden önceki tanışıklık süresi, eş desteği, ev ve çocuk bakımında eşlerinin desteğinin olup olmaması gibi değişkenlere göre incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Aksaray ilinde yaşayan çalışma hayatında aktif olarak yer alan 100 ve çalışma hayatında yer almayan 100 olmak üzere toplam 200 evli kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“ Evlilik Yaşam Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre, çalışma hayatında aktif olarak yer alan kadınların evlenme şekillerinin evlilik doyumunu etkilediği; eşleriyle anlaşarak evlenenlerin görücü usulü ile evlenenlere göre evlilik doyumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışma hayatında aktif olarak yer alan ve yer almayan her iki grupta da katılımcıların evlilik doyumlarının eş desteğine, eşlerinin çocuk bakımında ve ev işlerinde kendilerine yardımcı olup olmamasına ve evliliklerinde kendilerini ne kadar mutlu olarak algıladıklarına göre evlilik doyumunu etkilediği; eşleri tarafından desteklenen, ev ve çocuk bakımında eşleri tarafından destek gören ve evliliklerinde kendilerini mutlu ve çok mutlu olarak algılayan kadınların evlilik doyumlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular sonuç kısmında daha detaylı anlatılmış ve öneriler kısmıyla çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the share of domestic roles has changed with the participation of women in business life.It is thought that women taking active roles in business life and undertaking the roles of mother and wife in the family affect their marital satisfaction. In this study, it was investigated according to the variables such as marital satisfaction, age, education status, monthly income of the family, number of Children, number of children, date of marriage before marriage, duration of acquaintance with the spouse, support support, whether or not the spouse has support in home and child care. The study group consisted of 100 women who were active in working life in Aksaray province and 200 married women who were not active in working life. As a data collection tool,“ marriage life scale”and“demographic information form”were used. According to the results of the study, it has been observed that the way women who are actively involved in their working life affect the satisfaction of their marriage; the way in which they deal with their wives is higher than the way in which they deal with their marriage. In addition, both groups actively involved and not involved in the working life of the participants in marriage satisfaction spouse support, their spouses in child care and home work to help them and marriage satisfaction is affected by how happy they perceive themselves in marriage; it was observed that the marital satisfaction of women supported by their wives, supported by their spouses in home and child care, and perceived themselves as happy and very happy in their marriages were higher. The results of the study were explained in more detail in the results section and the study was finalized with the Suggestions section.