Helophorus (Coleoptera: Helophoridae) cinsine ait bazı böcek türlerinden elde edilecek protein ekstraktlarının anti kanser özelliklerinin belirlenmesi
Determination of anti-cancer properties of protein extracts obtained from some species of Helophorus genus (Coleoptera: Helophoridae)
  1. Tez No: 562174
  2. Yazar: TUBA ELHAZAR İŞCEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Zooloji, Biochemistry, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Helophorus, protein, western blot, CYT-c, kaspaz-3, hücre ölümü, kanser, Helophorus, protein, western blot, CYT-c, Caspase-3, cell death, cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
HELOPHORUS (COLEOPTERA: HELOPHORIDAE) CİNSİNE AİT BAZI BÖCEK TÜRLERİNDEN ELDE EDİLECEK PROTEİN EKSTRAKTLARININ ANTİ KANSER ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÖZET Bu çalışmada Helophorus (Coleoptera: Helophoridae) cinsine ait H. aquaticus ve H. syriacus türlerinin protein ekstrasyonu yapılmıştır. Protein miktarları Bradford yöntemi ile hesaplanmış ve sırasıyla 0,3514 mg/ml ve 0,3878 mg/ml olarak belirlenmiştir. Daha sonra bu örnekler hücre kültürüne PC3 (prostat Kanser hattı) hücrelerinde WST-1 ile hücre canlılık testine maruz bırakılmıştır. Test sonucu her iki türde böcek proteinleri hücre inhibisyonun'da düşmeye neden olduğu gözlemlenmiştir. En yüksek hücre inhibisyonu 1000 μg/ml böcek protein ekstraktı eklenmiş örneklerde gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın devamında etkin doz bulunmasından sonra western blot tekniği ile gen ürünü olan protein ürünlerine bakılmıştır. Sonuç olarak western blot tekniğinde böcek proteinlerinin hücre ölümünü sağlayacak olan proteinlerin üretimini desteklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF ANTI-CANCER PROPERTIES OF PROTEIN EXTRACTS OBTAINED FROM SOME SPECIES OF HELOPHORUS GENUS (COLEOPTERA: HELOPHORIDAE) ABSTRACT In this study, protein extraction of H. aquaticus and H. syriacus species of Helophorus(Coleptera: Helophoridae) was performed. Protein amounts were calculated by Bradford method and determined as 0.3514 mg/ml and 0.3878 mg/ml, respectively. These samples were then subjected to cell viability testing with WST-1 in cell culture PC3 (prostate cancer line) cells. It was observed that insect proteins in both species caused a decrease in cell inhibition. The highest cell inhibition was observed in samples with 1000 μg / ml insect protein extract added. After the effective dose was found, protein products which were gene products were examined by western blot technique. As a result, it was found that insect proteins supported the production of proteins that would cause cell death in western blot technique.