Fatih Projesi destekli çoklu zekâ kuramı uygulamalarının fizik başarısına etkisi: Newton‟un hareket yasaları
The effect of multiple intelligences theory applications supported by the Fatih Project on the physics success: Newton's motion laws
- Tez No: 562295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İMRAN ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FATİH Projesi, Çoklu Zekâ Kuramı, Fizik Eğitimi, Newton‟un Hareket Yasaları, FATIH Project, Multiple Intelligences Theory, Physics Education, Newton‟s Motion Laws
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada,“Kuvvet ve Hareket Konularının”öğretilmesinde, FATİH projesine ait alt yapı destekli çoklu zekâ kuramı tabanlı öğretim anlayışının geleneksel öğretim yöntemlerine göre, öğrencilerin fizik başarısına etkisi incelenmiştir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu modele dayanan yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklemini, Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesindeki iki liseden toplam 200, lise 9. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada, Yüksekova ilçesinden TOKİ Anadolu Lisesi ve Şemsettin Onay Anadolu Lisesi uygulama okulu olarak seçilmiştir. Konular, 100 öğrenciden oluşan deney gruplarında FATİH projesi destekli çoklu zekâ kuramına dayalı olarak işlenirken, yine 100 öğrenciden oluşan kontrol gruplarında geleneksel yöntemle işlenmiştir. Uygulama 2 hafta sürmüştür. Ders konusu olarak“Kuvvet ve Hareket”ünitesi seçilmiştir. FATİH projesi destekli çoklu zekâ kuramına dayalı yöntemin fizik başarısına etkisini incelemek için veri toplama aracı olarak „„Eğitimciler İçin Çoklu Zekâ Alanları Envanteri‟‟, „„Öğrenciler İçin Çoklu Zeka Alanları Envanteri‟‟, „„Öğrencilere Yönelik Çoklu Zekâ Alanları Profili‟‟,“Eğitimciler İçin Çoklu Zeka Alanları Profili”ve“Fizik Başarı Testi”uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda FATİH projesi destekli çoklu zekâ kuramına dayalı öğretim yöntemi ile öğrenim gören öğrencilerin fizik başarısında belirgin bir artış gözlemlenmiştir. Fizik başarısında en çok artış görülen öğrenciler Matematiksel–mantıksal zekâya sahip olan öğrenciler olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of multiple intelligences theory based teaching approach supported by the FATIH project on the students‟ physics success was examined in comparison to traditional teaching methods. This research is a quasi-experimental study based on pretest-posttest control group model. The sample of the study consists of 200 9th grade students from two high schools in Yüksekova district of Hakkâri. In the research, the TOKI Anatolian High School and the Şemsettin Onay Anatolian High Schools in Yüksekova were selected as practice schools. The subjects were taught to the experimental groups, who were formed from 100 students, according to FATIH project supported multiple intelligences theory, while were taught to the control groups, who were formed from 100 students as well, by traditional teaching methods. The applications were carried out during two weeks. The“Force and Motion”unit was chosen as the course subject.“Multiple Intelligences Areas Inventory for Educators”,“Multiple Intelligences Areas Inventory for Students”,“Profile of Multiple Intelligences Areas for Students”,“Multiple Intelligences Areas Profile for Educators”and“Physics Success Test”were applied as data collection tool to examine the effect of the multiple intelligences theory based teaching methods supported by FATIH project on physics success. As a result of this study, a significant increase was observed in the physics success of students, who were taught by the multiple intelligences theory based teaching methods supported with FATIH Project. The highest increase in physics success were found for the students, who have the Logical-mathematical Intelligence.