The relationship between espoused beliefs and classroom practices of English teachers regarding the ideal methodologies for young learners
İngilizce öğretmenlerinin çocuklara yabancı dil öğretiminde ideal olan yöntemler konusunda ifade ettikleri inançları ve ders içi uygulamaları arasındaki ilişki
  1. Tez No: 562358
  2. Yazar: EMİNE ESİN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen İnançları, Çocuklara İngilizce Öğretimi, Öğretmenlerin İnançları ve Uygulamaları arasındaki İlişki, Teachers' Beliefs, Teaching English to Young Learners, Relationship between Teachers' Beliefs and Practices
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Öğretmenlerin sınıf içi uygulamaları, bir eğitim reformunun ne derecede başarılı bir şekilde uygulanıldığını belirleyen ana faktörlerden biri olarak kabul edilebilir ve genellikle, bu uygulamaların öğretmenlerin birçok konu hakkında sahip oldukları karmaşık inançları tarafından etkilendiği iddia edilir. Sonuç olarak, öğretmenlerin inançları ve ders içi uygulamaları arasındaki ilişkinin araştırılması bir eğitim reformunun ne derecede başarılı olabileceği konusunu açıklığa kavuşturabileceği sonucuna ulaşılabilir. Bu iddiaları göz önünde bulundurarak, bu çalışma İngilizce öğretmenlerinin çocuklara yabancı dil öğretiminde ideal olan yöntemler konusunda ifade ettikleri inançları ve ders içi uygulamaları arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmada, bu ilişkinin araştırılmasının, 2012' de 4+4+4 şeklinde ifade edilen eğitim reformuyla getirilen yeni İngilizce eğitim programının Türkiye'de istenilen etkiyi ne derecede yaratacağı konusunda bir bikir sunacağı öngörülmüştür. Bu çalışma Türkiye'de aynı ilkokulda çalışan üç öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, durum çalışması araştırma dizaynı kullanılmıştır ve çalışma nicel bir niteliğe sahiptir. Veriler her bir katılımcı öğretmen için birbirini izleyen iki aşamada toplanılmış ve analiz edilmiştir. Çalışmada kullanılan veri toplama araçları, bir anket, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve ders gözlemlerini içermektedir. Çalışmanın sonuçları tüm katılımcı öğretmenlerin çocuklara yabancı dil öğretiminde ideal olan yöntemler konusunda bazı çelişkili inançlara sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, her öğretmenin inanç ve uygulamaları arasındaki ilişkide hem uyumluluklar hem de tutarsızlıklar olduğu bulunmuştur. Bu ilişkide bulunan tutarsızlıklar hususunda, öğretmenlerin çocuklara yabancı dil öğretiminde ideal olan yöntemler konusunda ifade ettikleri inançlarını uygulamaya koymalarını engelleyen birçok içsel ve dışsal faktörler tarafından etkilendikleri bulunmuştur. Bu engelleyici faktörleri göz önde bulundurarak; yetkililer, politika belirleyiciler ve dil öğretmeni eğitimi alanı için eğitim reformunun Türkiye'de başarılı olması konusunda dikkate alınması gereken bazı tavsiyelerde bulunulmuştur. Ayrıca, öğretmen inançları konunda yapılacak olan çalışmalar için bir takım metodolojik tavsiyelerde de bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Teachers' classroom practices can be regarded as one of the main determinants of the extent to which an education reform is implemented successfully and these practices are generally claimed to be influenced by the complex beliefs that teachers hold about many issues. As a result, it can be concluded that the study of the relationship between teachers' beliefs and practices may shed light on the extent to which an educational reform will be successful. In the light of these claims, the present study aims to investigate the relationship between espoused beliefs and classroom practices of English teachers regarding the ideal methodologies for young learners. In the study, the investigation of this relationship is proposed to provide an understanding about the extent to which the new English Language Teaching Program (ELTP), which is introduced in 2012 with the educational reform referred as 4+4+4 in Turkey, will have the intended impact. The study is conducted with the participation of three teachers of young language learners working at the same public school in Turkey. In the study, a case study research design is used and it was qualitative in nature. The data was collected and analyzed at two sequential stages for each participant teacher. The data collection tools used in the study include: a questionnaire, semi-structured interviews and classroom observations. The findings of the study revealed that each participant teacher holds conflicting beliefs about the use of ideal methodologies for young language learners. Moreover, both consistencies and tensions are found to exist in participant teachers' belief-practice relationship. With regard to the tensions in this relationship, participant teachers are found to be effected by several internal and external factors which seem to hinder them from putting their espoused beliefs about the use of ideal methodologies for young language learners into practice. By focusing on these hindering factors, a couple of implications have been suggested for authorities, policy makers and the field of language teacher education that should be taken into consideration for the success of the educational reform in Turkey. Additionally, some methodological implications for research studies on teachers' beliefs have also been suggested.