Türkiye'de aile içi şiddet konusunda yapılan lisansüstü tezlerin incelenmesi
Investigating gradvate thesis about domestic violence in Turkey
- Tez No: 562382
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FUAT YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Şiddet, Lisansüstü tezler, Domestic violence, Violence, Graduate theses, Violence against women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada 2000-2019 yılları arasında Türkiye'de Aile İçi Şiddet konusunda yazılmış ve erişime açık olan 51'i yüksek lisans, 8'i doktora ve 5'i uzmanlık tezi olmak üzere toplamda 64 tez incelenmiştir. Tezlere Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK)“Ulusal Tez Merkezi”sitesi taranarak ulaşılmıştır. Ulaşılan tezler üniversitelere, enstitülerine, yıllara, türlerine, araştırmacıların cinsiyetine, veri toplama araçlarına, örneklem çeşitliliğine göre incelenmiş ve aile içi şiddetin sebepleri, sonuçları ve önerileri bakımından temalar oluşturulmuş ve temalar bakımından değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile 2000-2019 yılları arasında aile içi şiddetin nasıl ve hangi açılardan ele alındığı ortaya çıkarılmış olup, yeni yapılacak çalışmalara yol gösterici olması amaçlanmıştır. Aile içi şiddet konusunun en fazla çalışıldığı zaman aralığının 2010-2012 yılları olduğu görülmüştür. İncelenen tezlere bakıldığında aile içi şiddeti çalışan akademisyenlerin cinsiyeti ile aile içi şiddete en çok maruz kalan cinsiyetin kadınlar olduğu ortaya çıkmıştır. Aile içi şiddeti araştıran tezlerin veri toplama araçlarının %40,1 oranında anket olduğuna ulaşılmıştır. Tezlerdeki çalışma grubunun %34,6 ile evli kadınlar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, written on Domestic Violence in Turkey between the years 2000-2019 and open access within were examined in total 64 thesis including 51 masters, 8 doctoral dissertations and 5 expertise theses. Theses were accessed by browsing the "National Thesis Center sites of Higher Education Council (YOK). The theses have been examined according to the universities, institutes, years, types, researchers' gender, data analysis techniques, data collection tools and sample diversity. In addition, themes were created and evaluated in terms of causes, target group, results and suggestions of domestic violence. With this study, how and in which aspects domestic violence is handled between 2000 and 2019 has been revealed and it is aimed to guide new studies. It was seen that the time period of domestic violence was the most studied in 2010-2012. When the theses examined, it was found that the gender of the academicians working on domestic violence and the gender most exposed to domestic violence were women. It was found that the data collection tools of the theses investigating domestic violence were 40.1% questionnaire. The target population studied in the theses was married women with 34.6%.