Kadın sığınmaevlerinin hukuksal durumu, İstanbul'daki kadın sığınmaevleri ve Fatih Belediyesi örneği
The legal status of women's refugees, the case of women's refugees in Istanbul and Fatih Municipality
  1. Tez No: 998677
  2. Yazar: FAZIL UĞUR SOYLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR DİNÇŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyal Hizmet, Kamu Yönetimi, Political Science, Social Work, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Danışma Merkezleri, Kadın cinayeti, Kadın dergisi, Kadın dernekleri, Kadın gazeteleri, Kadın hakları, Kadın hareketleri, Kadın konuk evleri, Kadın sorunları, Kadın statüsü, Women's counseling centers, Femicide, Kadın magazine, Women's associations, Women's newspapers, Women rights, Women movements, Women’s shelters, Women problems, Women status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Yerel yönetimlerin, sosyal belediyecilik perspektifi açısından giderek önem arz eden ve mücadele edilmesi gereken, toplumun yaşadığı sıkıntılı konuların başında gelen toplumun kanayan yarası konumunda olan kadına yönelik şiddeti sayabiliriz. Ülkemizde yerel yönetimler icraatlarında kadının uğradığı şiddeti önleme konusunda programlar yaparak, başarılı ve etkin çalışma yapılmasında yarış halinde oldukları eskiye nazaran daha etkin duruma gelmektedir. Çalışmamızdaki amacımız, Türkiye'de kadınların yasalarla belirlenen özgürlüklerin ve haklarının korunması ve şiddetle karşılaşan kadınların korunma ve barınma gereksinimlerinin temin edilmesi açısından kadın sığınmaevlerinin sosyal belediyecilik anlayışı yönünü incelemektir. Türkiye'deki kadın sığınmaevleri yeterli sayıya ulaşmış olmayıp oldukça sınırlı seviyededir. Yerel yönetimlerin şiddete maruz kalan kadınların faydalanmaları için açtıkları kadın sığınmaevleri ve bu faaliyetlerine ilave olarak, kadın sığınmaevlerinin gelişim göstermesiyle ilgili yasa ve yönetmeliklerdeki, düzenlemeler ele alınmaktadır. Mevcut kadın sığınmaevlerinin sayısının arttırılması, faaliyette olanların daha etkin hizmet verebilmesi açısından gereksinim duyduğu mali ve sosyal desteğe olan ihtiyacının yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ile bazı bağışçıların yaptıklarının yeterli olmadığı daha fazla kaynak yaratılması gerektiği önemli olduğu tespit edilmiştir. Tarihin birçok döneminde olduğu gibi kadınlar varoluş mücadelesi vererek ciddi bir direniş göstermek zorunda kalmışlardır. Toplumların yapısında erkek egemen bir yapı olmasına dayalı, erkek merkezli yapıların oluşması, maalesef, kadınlar erkek egemen olan bu topluluklarda erkeğin himayesine ve insafına muhtaç duruma gelme olduğu gözlenmektedir. Kadınların doğuştan sahip oldukları duygusal yönlerinin yoğunluğu ve erkeklere kıyasla fiziksel zayıflığı gibi özelliklerinin yanında toplumdaki bazı çarpıklıklarda dikkate alındığında erkeklere göre bazı dezavantajları olduğu kabul edilmektedir. Bu durum ise kadınların aleyhine kullanılmaması gereken olgular olmasına rağmen kadınlar bu benzeri negatif durumlarla karşılaşma ve birçok kez hak mahrumiyeti başta olmak üzere şiddete maruz olmaları gibi ciddi travmalara maruz kalabilmektedirler. Türkiye'de kadın hareketinin tarihsel gelişimini, Osmanlı dönemi kadın hareketlerinden Cumhuriyet dönemine kadar uzanan bir perspektifle, kadın şiddeti ele alınmakta, aile içi şiddet, cinsel şiddet, toplumsal cinsiyet temelli şiddet ve ısrarlı takip gibi konulara değinilmektedir. Tez, Dünya kadın hareketinin tarihsel gelişimini, feminizmin çeşitliliğini ve kadın şiddetinin farklı boyutlarını ele alarak, bu konulardaki mevcut durumu ve gelecek perspektiflerini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışma, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin devam ettiğini ve bu mücadeleye katkı sağlamak için daha fazla çalışmanın gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
We can cite violence against women as one of the most pressing issues facing society, which is increasingly important from the perspective of social municipalism and must be combated. In our country, local governments are now more effective than in the past in competing to develop programs to prevent violence against women and to carry out successful and effective work. The aim of our study is to examine the social municipalism aspect of women's shelters in terms of protecting the freedoms and rights of women defined by law in Turkey and ensuring the protection and shelter needs of women who encounter violence. Women's shelters in Turkey are not sufficient in number and are quite limited. In addition to the women's shelters opened by local governments for women exposed to violence and their activities, the regulations in laws and regulations related to the development of women's shelters are also addressed. It has been determined that increasing the number of existing women's shelters and providing the financial and social support needed for those in operation to provide more effective services is important, as the contributions made by local governments, non-governmental organizations, and some donors are insufficient, and more resources need to be generated. As in many periods of history, women have had to show serious resistance by fighting for their existence. Unfortunately, due to the male-dominated structure of societies, women in these male-dominated communities are seen to be in a position of needing the protection and mercy of men. Considering the intensity of women's innate emotional nature and their physical weakness compared to men, along with certain distortions in society, it is accepted that women have certain disadvantages compared to men. Although these circumstances should not be used against women, they often encounter such negative situations and are exposed to serious trauma, including deprivation of rights and, above all, violence. The thesis examines the historical development of the women's movement in Turkey, from the Ottoman period to the Republican era, addressing issues such as violence against women, domestic violence, sexual violence, gender-based violence, and stalking. The thesis examines the historical development of the global women's movement, the diversity of feminism, and the different dimensions of violence against women, revealing the current situation and future perspectives on these issues. The study emphasizes that women's struggle for equality and freedom continues and that more work is needed to contribute to this struggle.