Dinlerde su ile arınma ve Hıristiyanlıkta vaftiz anlayışı
Water purification in religions conception of baptism in Christianity
- Tez No: 562393
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR KIYAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Arınma, Vaftiz, Günah, Dinler Tarihi, Hıristiyanlık, Water, Christianity, Baptism, Sin, History of Religions Washout
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kutsal kavramı dini inançların merkezinde yer almakta ve din ile ilgili olan hemen hemen her şey kutsal ile ilişkilendirilmektedir. Bu bağlamda kutsal zaman, kutsal kitap, kutsal yer, kutsal su vb. ifadelere dinler tarihi ile ilgili yapılan çalışmalarda sıklıkla rastlanmaktadır. Çalışmada fenomenolojik yöntemin ağırlıklı olarak kullanılması ve fenomenolojik yaklaşımın odak noktasının kutsal olması sebebi ile birinci bölümünde kutsalın ne olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Suyun, canlı yaşamının varlığı için sahip olduğu önem hemen hemen bütün dinlerde suya bir kutsallık atfedilmesine sebep olmuştur. Gerek dinlerin kutsal metinlerindeki ifadelerden gerekse mitolojilerden kaynaklı olarak su, yaşamın başlangıç maddesi olarak görülmüş ve yaşamın kaynağı olduğuna inanılmıştır. Su, dinlerde yenilenme, temizlenme ve arınma gibi fonksiyonlara sahip olmuş, insanların inanç dünyalarında manevi kirlerden arınarak saf ve temiz hale gelmenin temel aracı olarak görülmüştür. Su, çeşitli dinlerde ibadetlerden önce, ölüm törenlerinde, inisiyasyon törenlerinde, cinsel münasebet durumlarında, manevi kirlilik olarak kabul edilen çeşitli durumlarda, vs. kullanılan belki de en yaygın inanç fenomen olmuştur. Bu düşünceden hareketle çalışmanın birinci bölümünde suyun muhtelif dinlerde manevi temizlenme aracı olarak kullanıldığı inisiyasyon törenleri, ibadet öncesi törenler, ölüm törenleri gibi birçok ritüelde suyun arınma vasıtası olarak kullanıldığı bölümler incelenmeye çalışılmıştır. Hıristiyanlık, Yahudilik içerisinde bir reform hareketi olarak doğmuş, özellikle de Havariler Konsilinden sonra Yahudilikten ayrılarak ayrı bir din haline gelmiştir. Bu konsilden sonra Yahudilikte görülen su ile arınma ritüelleri Hıristiyanlık bünyesinden kalkmaya başlamıştır. Hıristiyanlıkta suyun sakramental bir anlam kazanması vaftiz ritüeli ile gerçekleşmektedir. Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde bir inisiyasyon töreni olarak gerçekleştirilen vaftiz tarihsel süreç içerisinde bir takım anlamsal ve şekilsel değişikliğe uğramıştır. Bugün vaftiz Hıristiyanlıkta yapılan en önemli sakrament olarak kabul edilmekte ve içerisinde birçok sırrı barındırdığına inanılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde Hıristiyanlıkta vaftizin anlamı, vaftizin tarihsel kökeni, vaftiz mekanları, vaftizin yapılma şekli ve zamanı gibi konular yer yer Yeni Ahit ışığında ve mezhepsel farklılıklara da değinerek ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of sacred is at the center of religious beliefs and almost everything related to religion is associated with sacred. İn this situation, holytime, holy book, holy place, holy water and etc. Are found in studies related with the history of religous. For this reason, in the first part of the our studies which we tried to reveal what is sacred. The existence of water for living life has led to a holiness in almost all religions. Water, both from the expressions in the sacred texts of religions and from mythologies, it was seen as the starting material of life and believed to be source of life. Water, was accepted like renewal, cteaning and purification in the religous and it was seen as the basic means of becoming püre and clean by the spiritual dirt in the worlds of faith. İt may be the the most çömmen belief phenomenon that water is used in various religions before worship, in death ceremonies, initiation ceremonies, in situations of sexual relations are considered as a spiritual pollution. According to this thought, in the second part of our study, it is tried to examine the prts where water is used for means of purification in many ritual such as initiation ceremonies, pre-worship ceremonies, death ceremonies; water is used as a means of spiritual cleaning in various religions. Christianity was born as a reform movement in Judaism, especially it become a seperate religion seperated from Judaism after the Apostle Council. After this council, the rituals of water purification in Judaism began tor ise slowly from Christianity. İn Christianity, the sacramental meaning of water is given by baptismal ritual. İn the early days of Christianity baptism as an initiation ceremony has undergone a number of semantic and formal changes in the historical process. Today, baptism is regarded as the most important sacrament in Christianity and it is believed to contain many secrets. İn the third part of our study, the meaning of baptism in the Christianity, the historical origin baptism, the manner and time of baptism such as the new place the New Tastament light and sectarian differences were also tried to be worked.