Türkiye Cumhuriyeti-Kosova Cumhuriyeti diplomatik ilişkileri (2008-2016)
Diplomatic relations of Republic of Turkey – Republic of Kosovo (2008-2016)
- Tez No: 562400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KAMİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kosova, Kosova ve Türkiye, Diplomatik ilişkiler, Sırplar, Arnavutlar, Bağımsızlık, Kosovo, Kosovo and Turkey, Diplomatic Relations, Serbs, Albanians, İndependence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balkan Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Balkan yarımadasında küçük bir ovanın adıdır Kosova, verimli topraklara sahip olan bu coğrafya tarih öncesi devirlerden bugüne birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır, adeta medeniyetlerin beşiği görevini üstlenmiştir. Tarihsel süreç içerisinde, Kosova'da birbirinden farklı etnik grupların yaşamış olmasına karşın, Arnavutlar artan nüfusları da göz önüne alındığında Kosova'da çoğunluğu oluşturmaktadırlar. Kosova toprakları, Sırpların ve Arnavutların bu topraklara egemen olmak amacıyla mücadelelerine şahit olmuştur. Ancak dünyanın siyasi konjonktürü gereği, jeopolitik ve jeostratejik bölgeler büyük güçlerin ele geçirmek için çaba sarf ettikleri ve birbirleriyle yarıştıkları alanlar olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın da dâhil olduğu bu yarışa küresel güçlerinde eklenmesiyle Balkan coğrafyasını içinden çıkılmaz bir karışıklığa sürüklemektedir. Türkiye Cumhuriyeti tarihsel ortak hafızaya sahip olduğu Kosova ile ekonomik, politik ve sosyokültürel ilişkileri uzun yıllardır devam etmektedir. Osmanlı devletinin bir parçası olarak uzun süre varlığını koruyan bu balkan coğrafyasının Türkiye ile bugün dahi samimi ilişkiler kurmasının nedenini Osmanlı egemenliğine kadar dayanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, Kosova ile diplomatik ilişkilerini geliştirmeye ve Kosova'nın her zaman yanında olmaya özen göstermiştir. 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Kosova Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan devletlerden biri Türkiye Cumhuriyetidir ve Kosova'nın uluslararası düzeyde tanınmasına etki etmiştir.
Özet (Çeviri)
Kosovo is the name of a small plain in the Balkan Peninsula. The region, which has fertile lands, hosted many civilizations since prehistoric times. Although different ethnic groups had lived in Kosovo, Albanians, considering their populantion growth, were the majority group throughout the history. Kosovo territory witnessed the conflict between serbians and albanians who strive for the domination. Because of political conjuncture, regions with high geostrategic and geopolitic importance, are the arena for the great powers to gain more resources and influence over one and other. The conflict in Balkan Peninsula has been evolving an inextricable situation with the participation of great powers such as USA and Russian Federation. Economic, political and sociocultural relations continues between Republic of Turkey and Balkan countries and particularly Kosovo which share common history. This common history which means being a part of Ottoman Empire, ensures friendly relations with Turkey. Turkey always try to improve diplomatic relations and side with Kosovo. In 17 February 2008 Kosovo declared its independence and Republic of Turkey was the first state which recognized it. This helps to the recognition of Republic of Kosovo internationally.