Perde müşterileri top kesim taleplerinin optimizasyonları ve bu optimizasyonların işletme maliyetleri üzerine etkisi
Optimization of bolt cutting requirements of curtain customers and the effect of optimizations on manufacturing costs
  1. Tez No: 562402
  2. Yazar: ALİ FUAT KARAALP
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri istekleri, Optimizasyon, Perde, Kalite, Maliyet, Customer requests, Optimization, Curtain, Quality, Cost
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Günümüz koşullarında küresel rekabetin işletmeleri ciddi ölçüde zorladığı, hızla gelişen teknoloji, arz talep miktarındaki düzensizlikler, belirsizliğin yüksek olduğu piyasa koşullarının oluştuğu görülmektedir. Bu koşullarla birlikte kısalan ürün hayat eğrileri ve kişiselleştirilmiş ürünlere doğru kayan müşteri istekleri, işletmelerin sürdürülebilir olmak için çeşitli stratejik atılımlar yapmaları gerekliliğini doğurmuştur. İşletmelerin faaliyet devamlılığını sağlamak ve rekabet edebilmek için yapabilecekleri stratejik atılımlardan birisi, maliyetlerini en aza indirmek olarak ifade edilebilir. Örneğin bir tekstil işletmesi için en büyük maliyet kaynaklarından birisi kumaştır. Kumaş kayıplarının minimize edilebilmesi için müşteriye daha fazla temas eden süreç ve organizasyonların, işletmeler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; perde sektöründe toptan kumaş alımı yapan müşterilerin, kumaş top boyu kesimine yönelik isteklerinin optimize edilmesi ve bu isteklerin işletme maliyetleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Optimizasyon sırasında çeşitli opsiyonların nasıl kullanılabileceği ve yapılacak olan simülasyonlar ile kumaş kayıplarının nasıl azaltılabileceğine dair yapısal öneriler sunulmaktır.
Özet (Çeviri)
In today's conditions, it is seen that global competition is pushing the enterprises to a great extent, rapidly developing technology, irregularities in supply demand and uncertainty are high market conditions. With these conditions, shortened product life curves and customer wishes that shift towards personalized products have created the necessity for enterprises to make various strategic progresses in order to be sustainable. One of the strategic steps businesses can take to ensure the continuity of their operations and compete is to minimize costs. For example, one of the biggest cost sources for a textile mill is fabric. In order to minimize fabric losses, enterprises should make processes and organizations that touch more customers. The purpose of this thesis is; optimizing customer cutting bolt demands and examining the impact on factory costs. How to use various options during optimization and simulations and how to reduce fabric losses is to provide structural recommendations.