Farklı vücut kitle indeksindeki kişilerde yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of quality of life in people with different body mass index
- Tez No: 562536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR SELÇUK KÖKSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Vücut Kitle İndeksi, Yaşam Kalitesi, SF-36 Ölçeği, Obezite, Body Mass Index, Quality of Life, SF-36 Scale, Obesity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada farklı VKİ gruplarındaki (morbid obez, obez, obez olmayan) kişilerde yaşam kalitesi alt boyutlarının (fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, genel sağlık algısı, vitalite, sosyal işlevsellik, emosyonel rol güçlüğü, ruhsal sağlık) karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İç Hastalıkları Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'nde 1 Eylül 2017-30 Eylül 2017 tarihleri arasında yapılan kesitsel bir araştırmadır. Araştırmaya Endokrinoloji ve Metabolizma Polikliniği'ne başvuran 18 yaş üstü 231 hasta alınmıştır. SF-36 ölçeği içeren anket formu araştırmacı gözetiminde katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Tanımlayıcı veriler sayı yüzde ve ortalama değerler olarak verilmiştir. Çözümlemede Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, ki-kare testi, Spearman korelasyon analizi ve kovaryans analizi kullanılmıştır. p˂0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan grupların yaş ortalamaları morbid obezlerde 49,21±12,62, obezlerde 54,35±11,82 ve obez olmayanlarda ise 50,51±16,57'dir. Morbid obezlerin yaşam kalitesi diğer gruplara göre daha düşüktür. Erkeklerin yaşam kalitesi tüm alt ölçeklerde kadınlardan daha yüksektir. 65 yaş üstü grupta yaşam kalitesi 18-44,9 yaşındakilere göre daha düşük çıkmıştır. Gelir durumu yükseldikçe yaşam kalitesi artmıştır. Kendisini aşırı kilolu bulanlar diğer gruplara göre daha düşük yaşam kalitesine sahiptir. Fiziksel aktivite düzeyi arttıkça yaşam kalitesi artmaktadır. Sonuç: Araştırma sonucunda yaş, cinsiyet, aylık gelir, kilo algısı ve fiziksel aktivite düzeyinin kişilerin yaşam kalitesi üzerinde önemli etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to compare the quality of life sub-dimensions (physical functioning, role limitations due to physical health, pain, general health, energy/fatigue, social functioning, role limitations due to emotional problems, emotional well-being) in people with different BMI groups (morbid obese, obese, non-obese). Materials and Methods: This study is a cross-sectional study conducted in Istanbul University Cerrahpasa Internal Medicine Endocrinology and Metabolism Polyclinic between 1 September 2017 and 30 September 2017. 231 patients over the age of 18 who applied to the Endocrinology and Metabolism Polyclinic were included in the study. The questionnaire including the SF-36 scale was completed by the participants under the supervision of the researcher. Descriptive data are given as number percentages and mean values. Mann Whitney U test, Kruskal Wallis test, chi-square test and covariance analysis were used in the analysis. p˂0.05 value was considered significant. Findings: The mean age of the groups included in the study was 49.21 ± 12.62 in the morbidly obese, 54.35 ± 11.82 in the obese and 50.51 ± 16.57 in the non-obese. The quality of life of morbid obese people is lower than other groups. The quality of life of men is higher in all subscales than women. Quality of life was lower in the group over 65 years compared to 18-44.9 years. Quality of life increased as income level increased. Those who find themselves overweight have a lower quality of life than other groups. As physical activity level increases, quality of life increases. Conclusion: As a result of the study, it was found that age, gender, monthly income, weight perception and physical activity level has a significant effect on people's quality of life.