Sosyal medya kullanan gençlerin mahremiyet algısının incelenmesi
A research on the perception of privacy among the youth, using social media
  1. Tez No: 562729
  2. Yazar: İBRAHİM SIĞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, Teknoloji, Sosyal Medya, Yeni Medya, Gençlik, Privacy, Tecnology, Social Media, New Media, Youth
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsan hayatına giren her yenilik, beraberinde toplumsal anlamda büyük değişimlere de neden olmuştur. Mahremiyet kavramı da bu anlamda değişim ve dönüşüme uğramıştır. Kavram, zaman içinde kısmi değişime uğrasa da; teknolojik gelişmeler ile büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Kendi kurallarını dayatan teknoloji ve sosyal ağlar, daha fazla görünür olma arzusunu, daha fazla beğeni almayı, paylaşarak var olmayı tetiklemiştir. Toplumun alışkanlıkları, davranışları, tepkileri de gelişimle paralel olarak değişmiştir. Tarım toplumu, sanayi toplumu derken teknolojik gelişmeler, iletişim teknolojilerinin hızına yetişmesi imkânsız dönüşümleri de tüm bireyleri, ağ içerisinde yaşayan, akıllı telefonlarla bütünleşmiş, sanal ile gerçek arasındaki dünya arasında bütünlük içinde yaşayan bir duruma getirmiştir. Kendi düzenini kuran, kurallarını koyan yeni medya teknolojileri, toplumu da sil baştan kurgulamış, ona dönüşümler yaşatmıştır. Elindeki akıllı telefonla, sosyal ağlarda birçok alana hükmettiğini düşünen insan, aslında kurulan düzenin bir nesnesine dönüşmüştür. Sosyal ağların insan egosuna doğrudan hitap eden, paylaşım duygusunu tetikleyen araçlar olması, mahremiyet anlayışını fazlasıyla değiştiren bir konuma gelmiştir. Kişilerin gönüllü olarak mahrem alanını açması, özellikle gençlerde mahremiyet algısına dair farklı bir pencere açmıştır. Tüm bu süreçlere en hızlı adapte olan ve en fazla etkilenen gruptur gençler. Bu çalışma kapsamında da, sosyal medya kullanan gençlerin mahremiyet algısı incelenmiş, 15 sorudan oluşan ve farklı gruplara yapılan online anket çalışması üzerinden bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every innovation in people's lives have also led to big changes in broader society. The notion of privacy, in this sense, has experienced changes and transformations. Although the term has partially changed within the time, it has had a great transformation thanks to the technological developments. Technology and social networks, which impose their own rules, have triggered existing through sharing as well as the desire for being more visible and getting more likes. The habits, behaviors and reactions of societies have also changed in parallel with this technological process. Starting with agricultural society and industrial society; technological developments and the communication technologies' transformations, speed of which cannot be reached, have moved all individuals into a position at which they live within the network, integrate with smart phones and live in unity within the world between reality and virtuality. The new media technologies that set in their own ways and set up their own rules have fictionalized societies all over again and made them experience transformations. People who think they have dominance in many areas within social networks through the smart phones in their hands have actually become an object of the order established. Social networks turning into tools which directly appeal to the egos of people and which trigger the feeling of sharing has come to a state at which the understanding of privacy has extremely been changed. People's voluntarily opening of their private worlds has led to a different window with regard to the perception of privacy, in particular within the youth. The youth are the group which adapts all these process in the fastest way and which is affected the most. This study examines the perception of privacy of the youth that use social media. Findings are obtained via an online survey which is comprised of 15 questions and carried out among different groups.