Sınıf öğretmenlerinin birlikte çalışma düzeyleri ve iletişim becerilerinin incelenmesi (Van ili örneği)
The study of working together levels and communication skills of class teachers (Van sample)
- Tez No: 563537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerisi, Birlikte Çalışma, Sınıf Öğretmeni, Communication Skills, Working Together, Primary Teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada sınıf öğretmenlerinin iletişim becerileri ile birlikte çalışma düzeyleri incelenmektedir. Araştırma tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın verilerini toplamak amacıyla Arslan ve Sünbül (2006) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Birlikte Çalışma Ölçeği”adlı ölçeği ile Çetinkanat (1997) tarafından geliştirilen“Öğretmen İletişim Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Van iline bağlı ilkokullarda görev yapan 192 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS programı, frekans ve yüzde analizi, Kruskal Wallis analizi ve Mann Whitney U analizi, T test, ölçekler arası ilişki analizi için Pearson korelasyon kullanılmıştır. Araştırmada toplanan sınıf öğretmenlerinin iletişim becerilerinin, empati, saydamlık, eşitlik, etkililik ve yeterlilik alt boyutlarının ortalamalarının ölçekten alınacak ortalama değerlerin üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin iletişim becerilerine ilişkin alt boyutların, cinsiyete göre karşılaştırılmasında, empati, saydamlık, eşitlik, ve yeterlilik alt boyutları bakımından, cinsiyeti kadın olan öğretmenlerle cinsiyeti erkek olan öğretmenler arasında istatistiksel olarak kadınlar lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Etkililik alt boyutunda ise cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sınıf öğretmenlerinin birlikte çalışma yeterliliklerine ilişkin yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin birlikte çalışma yeterliliklerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin birlikte çalışma yeterlilikleri puan ortalamaları arasında ise görev süresine göre anlamlı düzeyde bir fark bulunmamıştır. Sınıf öğretmenlerinin iletişim ve birlikte çalışma yeterlilikleri arasında anlamlı düzeyde olumlu bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research , the skills of working together with communication skills of primary teachers are examined. The research is a descriptive study in the survey model. In order to collect the data of the study, the scale called“ Teacher Working Together Scale ”developed by Arslan and Sünbül (2006) and“Teacher Communication Skills Scale ”developed by Çetinkanat (1997) were used. The sample of the study consists of 192 primary teachers working in Van and its surrounding provinces. In the analysing of the data , SPSS program, frequency and percentage analysis, Kruskal Wallis analysis and Mann Whitney U analysis, T test and Pearson correlation for the analysis of the relationship between the scales were used.It was concluded that the communication skills of the primary teachers gathered in the study were above the average values of the sub-dimensions of empathy, transparency, equality, effectiveness and competence.The sub-dimensions of communication skills of primary teachers , in the comparison according to gender , a statistically significant difference in favour of female was found between female and male teachers in terms of the sub-dimensions of empathy, transparency, equality, and competence.Significant difference wasn't found in the effectiveness sub-dimension according to the gender variable. According to the findings obtained from the analyzes on the competence of working together with primary teachers, it was concluded that the competence of teachers to work together was high. There was no significant difference between the average scores of the competence of primary teachers working together according to the term of duty. It has been concluded that there is a significant positive relationship between the communication and working competencies of primary teachers.