Yapay zekanın işgücü, istihdam ve gelir dağılımına etkileri
Impacts of artificial intelligence on laborforce, employment and income distribution
- Tez No: 563593
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YAKAR ÖNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Political Science, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay zeka, işgücü, istihdam, büyüme, gelir dağılımı, eşitsizlikler, Artificial intelligence, labor force, employment, growth, income distribution, inequalities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Üretim araçlarındaki gelişim çağlar boyunca iktisadi ve sosyal hayatı dönüştüren bir unsur olmuştur. Sanayi devrimi ile başlayan süreçte bu dönüşüm benzersiz bir hız kazanmıştır. Elektrik ve motorların sağladığı otomasyon geçtiğimiz yüzyılın itici gücü olarak ortaya çıkmıştır. Bu süreç son yıllarda yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmelerle yeni bir evreye girmektedir. Yapay zeka artık sürücüsüz araçlardan sanatsal çalışmalara, finanstan uzaktan tıbbi müdahaleye kadar pek çok alanda esaslı dönüşümler getirmektedir. Başta çalışma hayatı olmak üzere sosyal ve ekonomik hayatı bu ölçüde etkileyen bir unsurun sosyal politika disiplini kapsamında da incelenmesi önem arz etmektedir. İşgücü, büyüme, gelir dağılımı, eşitsizlikler konularındaki etkilerini sosyal politika bakış açısıyla tartışmak, gelişen teknolojilerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek ve refahı artırıcı sonuçlara ulaşmak açısından gerekli bir çalışmadır. Bu çalışmanın amacı da sosyal politika literatürüne yapay zeka ve ilgili ileri teknolojilerin iş gücü piyasaları, istihdam ve gelir dağılımı üzerindeki etkileri ile bu etkinin düzeyini ve kapsamını belirleyen unsurlar konularında katkı sağlamak ve politika önerileri geliştirmektir. Sosyo-ekonomik koşullara göre etkilerin farklılaştığı alanlar gözetilerek bütüncül bir sosyal politika anlayışına ihtiyaç olduğu savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Development in the means of production has been a factor that transforms economic and social life throughout the ages. In the process that started with the industrial revolution, this transformation gained an unprecedented momentum. Automation enabled by the electricity and motors has emerged as the driving force of transformation in the past century. This process enters a new phase with the developments in artificial intelligence technology in recent years. Artificial intelligence now brings drastic transformations in several fields, from driverless vehicles to art; from finance to remote medical intervention. It is of utmost importance to examine an element that has an enormous impact over social and economic life within the scope of social policy discipline. It is necessary to discuss its impacts on growth, labor force, income distribution and inequalities from a social policy perspective in order to minimize the destructive effects of developing technologies and to achieve welfare enhancing outcomes. The aim of this study is to contribute to the social policy literature on the impacts of artificial intelligence and related technologies over labor markets, employment and income distribution as well as factors that determine the level and scope of this impact and finally to develop policy recommendations. Considering various fields affected differently based on socio-economic conditions, it is argued that a holistic social policy approach is needed.