Kuyruk modeli ile bekleme sürelerinin analizi ve işgücü planlaması: Diş hekimliği hastanesinde bir uygulama
Analysis of waiting times with queue model and labor planning: An application for a dentistry hospital
  1. Tez No: 563828
  2. Yazar: AHMET FARUK KAHYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyruk modelleri, kaynak planlaması, simülasyon, diş hastanesinde kuyruk modelleme, Queue models, planning of resources, simulation, queue modeling in dental hospital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Hayatın her alanında hizmet veren birçok kurum/işletme bulunmaktadır. Gerek insan nüfusunun sürekli artıyor olması gerekse taleplere hizmet verecek olan kaynakların kısıtlı kullanılmasından dolayı kuyrukta bekleme problemleri meydana gelmektedir. Kuyruktaki beklemelerin artmasıyla birlikte en çok olumsuz durumun oluştuğu yerler sağlık hizmeti veren kurumlardır. Sağlık sektörünün bazı birimlerinde yaşanabilecek olan gecikmeler hastanın hayatına bile mal olabilmektedir. Hastanelerde yaşanan bu problemlerin dikkate alınması ve düzeltilmesi gerekmektedir. Diş hastaneleri, istisnai durumlar dışında hayati risk taşıyan hastaların gelmediği ancak gelen hastaların yoğunluğu ve oluşan kuyruklar sebebiyle muayene sürecinin işleyişinde aksamaların görüldüğü yerlerdir. Bu araştırma, Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'ne gelen hastaların tedavi olmadan önce muayene edildiği Ağız, Diş ve Çene Bölümü'nde yapılmıştır. Hastane kaynaklarının kullanım planlamasında değişiklikler yapılarak hastaların ortalama bekleme süreleri ve ortalama kuyrukta bekleyen kişi sayısının azaltılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, hastaların muayene sürecinde geçtikleri işlemlere ait veriler gözlem yoluyla; gözlem yapılamadığı durumlarda ise sağlık personeliyle mülakat sağlanarak ve fakültenin bilgi işlem biriminden alınan belgeler ile elde edilmiştir. Bilindik kuyruk modelleri ve çözümlerinin yetersiz kaldığı bu çalışma için ARENA paket programı kullanılarak simülasyon modeli kurulmuştur. Çalıştırılan model ile ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilmiş ve hastaların en çok kuyruğa takıldığı noktanın muayene kliniği olduğu tespit edilmiştir. Darboğaz oluşturan işleme ait kaynakların yeniden planlandığı alternatif senaryolar türetilmiştir. Alternatif senaryolar önce kendi arasında, daha sonra mevcut durum ile karşılaştırılmıştır. Hastaların ortalama bekleme sürelerinde ve ortalama kuyrukta bekleyen hasta sayısında iyileşme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
There are a lot of establishments serve people in many ways. Incrising of population of humans and having not enough resources cause many problems and one of them is that people may have to wait too much in queue. It affects many establisments but health care providers are struggling more than any institutes. Even one tiny bit of delay could be fatal for some patients in some units of health care establisments. These troubles which occur in hospitals should be removed. There are not many patients with vital conditions in dental hospitals (except for exceptions) however, due to the intensity of the patients coming and the queues formed, there are disruptions in the operation of the examination process. This research was made on the patients who medically examined before treatment in Akdeniz University Collage of Dentistry's sections which are mouth, chin and tooth. There has been made some changes in the planning of usage of hospital resources. Thus, the average waiting times of the patients and the average number of people waiting in the queue were aimed to be reduced. In this respect, the data of the processes that patients have during medical examination was obtained by observation; in the cases where observation could not able to done, it was obtained by interviewing with the health personnel and the documents picked up from data processing section of the collage. A simulation model was established by using ARENA package program, because known queue models and solutions are insufficient. The results obtained with the model were evaluated and it was determined that the point where patients wait most is the examination clinic. The resources of bottleneck process were redesigned and alternative scenarios were derived. Firstly alternative scenarios were compared to each other, then compared to the current situation. It was seen that there was an improvement in the average waiting time of patients and the average number of the patients who waiting in the queue.