Oksidatif stres parametrelerinden dinamik tiyol-disülfit homeostaz ölçümlerinin elektif laparoskopik kolesistektomi olgularında, riskli operasyonları öngörmedeki başarısı
The success of dynamic thiol-disulfide homeostasis measurements among oxidative stress parameters in predicting risky operations in elective laparoscopic cholecystectomy cases
  1. Tez No: 564194
  2. Yazar: HARUN SIR
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMET FATİH EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: kolesistektomi, thiol disülfid homeostazı, kolesistektomi zorluk derecesi, fibrinojen, gama glutamil transferaz, skorlama sistemleri, cholecystectomy, thiol disulfide homeostasis, difficulty in cholecystectomy, fibrinogen, gamma glutamyl transferase, scoring systems
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sır, Harun, Oksidatif Stres Parametrelerinden Dinamik Tiyol-Disülfit Homeostaz Ölçümlerinin Elektif Laparoskopik Kolesistektomi Olgularında, Riskli Operasyonları Öngörmedeki Başarısı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Tıp Uzmanlık Tezi, Bursa, 2019 Toplumun yaklaşık % 15 'inde safra kesesinde taş bulunmaktadır ve her yıl % 3'ü asemptomatik halden semptomatik hale dönüşmektedir. Semptomatik kolelitiazisin tedavisi cerrahidir(1-3). Laparoskopik kolesistektomi rutin olarak sıklıkla yapılsa da; bir cerrahın karşılaştığı en zor operasyonlardan biri haline gelebilir. Laparoskopik kolesistektominin açık cerrahiye dönüş, ana safra kanalı yaralanması, kanama gibi komplikasyonları vardır. Bu komplikasyonları ve zor vakaları tahmin etmek her zaman mümkün olmayabilir(15-19) Biz çalışmamızda thiol disülfit homeostazının, karaciğer enzimlerinin, pankreas enzimlerinin, USG bulgularının, hasta demografik özelliklerinin zor kolesistektomileri belirlemedeki becerisini değerlendirdik. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.08.2018 ile 31.01.2019 arasında Genel Cerrahi Kliniği'nde semptomatik safra kesesi taşı hastalığı veya safra kesesi polipi nedeni ile elektif kolesistektomi yapılan hastalar üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar, preoperatif özelliklerine göre tahmini zorluk derecesine göre gruplandırıldı. Yine hastalar peroperatif bulgulara göre zorluk derecesine göre gruplandırıldı. Hastalardan preoperatif çalışılan kan değerleri, USG (Ultrasonografi) bulguları ve thiol disülfid homeostaz düzeyleri gruplar arasında karşılaştırıldı. Sonuç: Zor elektif kolesistektomileri tahmin etmek için kullanılan skorlama sistemleri kısmen başarılıdır. Ama daha doğru sonuç veren bir skorlama sistemi için, klinik ve laboratuvar parametrelerinin birlikte kullanılması daha uygundur. Beklenenin dşında zor elektif kolesistektomilerde; Karaciğer enzimlerinin çoğunda, pankreas enzimlerinde, beyaz küre değerlerinde ve CRP (C reaktif protein) değerlerinde istatiksel olarak anlamlı fark görülmemektedir. Fibrinojen ve GGT (Gama glutamil transferaz) düzeyleri anlamlı olarak artmaktadır. Zor kolesistektomileri ön görmede GGT ve fibrinojen anlamlı değişkenlerdir ve yüksekliği risk faktörü oluşturur. Thiol disülfid homeostaz düzeyleri zor kolesistektomileri belirlemede daha başarılıdır. Thiol düzeyleri kolesistektomilerde risk faktörlerini belirlemek için diğer verilerle birlikte kullanılabilir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Sır, Harun, The Success of Dynamic Thiol-Disulfide Homeostasis Measurements Among Oxidative Stress Parameters in Predicting Risky Operations in Elective Laparoscopic Cholecystectomy Cases University of Health Sciences Bursa Yüksek İhtisas Education and Research Hospital, General Surgery Clinic, Medical Specialty Thesis, Bursa, 2019 Approximately 15% of the population has stones in the gallbladder and 3% of them turn from asymptomatic to symptomatic every year. Treatment of symptomatic cholelithiasis is surgery (1-3). Although laparoscopic cholecystectomy is frequently performed routinely; it may become one of the most difficult operations a surgeon faces. Laparoscopic cholecystectomy has complications such as change to open surgery, main bile duct injury and bleeding. It is not always possible to estimate these complications and difficult cases (15-19). In this study, we evaluated the ability of thiol disulfide homeostasis, liver enzymes, pancreatic enzymes, USG findings, and patient demographic characteristics to determine difficult cholecystectomies. Material and methods: This study was performed on patients who underwent elective cholecystectomy due to symptomatic gallbladder disease or gallbladder polyp in the General Surgery Clinic of University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Education and Research Hospital between 01.08.2018 and 31.01.2019. The patients included in the study were grouped according to their preoperative characteristics at estimated difficulty levels. Also, patients were grouped according to the degree of difficulty compared to intraoperative findings. Preoperative blood values, USG (ultrasonography) findings and thiol disulfide homeostasis levels were compared between the groups. Conclusion: Scoring systems used to predict difficult elective cholecystectomies are partially successful. However, for a more accurate scoring system, it is more appropriate to use clinical and laboratory parameters together. In (unpredictable?) difficult elective cholecystectomies; Most liver enzymes, pancreatic enzymes, white blood cell and CRP (C reactive protein) values ​​do not show statistically significant difference. Fibrinogen and GGT (Gamma glutamyl transferase) levels increased significantly. GGT and fibrinogen are significant variables in predicting difficult cholecystectomies and their height is a risk factor. Thiol disulfide homeostasis levels are more successful in identifying difficult cholecystectomies. Thiol levels can be used together with other data to determine risk factors in cholecystectomies.