A Comparative study for the determination of hydrogen sulfide in the suboxic zone of the black sea
Karadenizdeki düşük oksijenli (suboxic) tabakada hidrojen sülfür tayininin karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 56448
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN BAŞTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Su Ürünleri, Chemistry, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, suboxic”tabaka, hidrojen sülfür, spektrofotometri, iyodometri, karşılaştırma, oksidasyon, partikül demir, partikül mangan, dağılım, Black Sea, suboxic zone, hydrogen sulfide, spectrophotometry, iodometry, comparison, oxidation, particulate iron, particulate manganese, distribution. III
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oşinografi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET KARADENİZ'DEKİ DÜŞÜK OKSİJENLİ (“SUBOXIC”) TABAKADA HİDROJEN SÜLFÜR TAYİNİNİN KARŞILAŞTIRMALI ÇALIŞMASI GÖKMEN, Serap Yüksek Lisans Tezi, Kimyasal Oşinografi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özden Baştürk Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eylül 1996, 156 sayfa Bu çalışmada, Mart-Nisan ve Eylül-Ekim 1995 periyotlarında, Karadeniz'deki hidrojen sülfür konsantrasyonunun tayini için spektrofotometrik ve iyodometrik titrasyon metotları uygulanmıştır. Spektrofotometrik metotla elde edilen sonuçların iyodometrik metotla elde edilenlerle karşılaştırılması, 0-40 /xM hidrojen sülfür konsantrasyon alam için %0.7-%9.4 arasında değişen varyasyon katsayısına sahip olan spektrofotometrik metodun aynı konsantrasyon alanı için %U.2-%93.9 arasında değişen varyasyon katsayısına sahip olan iyodometrik metotdan daha güvenilir ve doğru olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, Karadeniz'deki düşük oksijenli (suboxic) tabaka içinde hidrojen sülfür oksitlenmesinin belirlenmesi için yapılan ilk çabaları da içermektedir. Siklonik bölgede H2S oksitlenmesi için yanlanma süresinin (tı/2=2.5-3.4 saat), İstanbul Boğazının kuzey çıkışındaki kıyısal akıntı (Rim current) bölgesindeki yarılanma süresinin (tı/2=1.2-1.3 saat) yaklaşık iki katı olduğu saptanmıştır. Diğer taraftan, en yüksek yarılanma süreleri (2.3 ile 15.4 saat arasında değişen) anti-siklonik bölgede bulunmuştur. Bununla birlikte, biyolojik ve kimyasal sülfür oksitlenmeleri detaylı olarak izlenmediği için, H2S oksitlenme oranlarındaki bu bölgesel farka neden olan faktörler tümüyle tanımlanmamıştır. ivAyrıca, yüzde(%) ışık geçirgenliği profillerinde minimum olarak gözlenen ince partikül katmanı (FPL) ve partikül haldeki demir ve manganın düşey dağılımları da incelenmiştir. 1.2 fxm gözenekli mikrofiber filtreden süzülen deniz suyu örneklerindeki metal konsantrasyonları, GBC-906 model otomatik atomik absorpsiyon spektrofotometresinde (AAS), alev tekniği ile ölçülmüştür. Siklonik bölgedeki ince partikül katmanının anti- siklonik bölgedeki kadar belirgin olmadığı gözlenmiştir. Partikül mangan ve partikül demir konsantrasyonlarının, sırası ile ae=15.8 ve ae=16.1 yoğunluk yüzeylerinde artmaya başladığı gözlenmiştir. Düşük oksijenli (suboxic) tabakada partikül mangan derişimi 3 ile 2200 nM arasında değişirken, partikül demir derişiminin 4 ile 400 nM arasında değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPARATIVE STUDY FOR THE DETERMINATION OF HYDROGEN SULFIDE IN THE SUBOXIC ZONE OF THE BLACK SEA GÖKMEN, Serap M.S. in Chemical Oceanography Supervisor: Prof. Dr. Özden Baştürk Middle East Technical University September 1996, 156 pages In this study, spectrophotometry and iodometric back titration methods have been applied for the determination of hydrogen sulfide concentration in the Black Sea in March-April and September-October 1995. Comparison of the results obtained by the spectrophotometric method with those of the iodometric titration method showed that spectrophotometric method with coefficient of variation values (CV) of 0.7% to 9.4% for range of 0-40 jiM hydrogen sulfide concentration is more reliable and accurate than the iodometric method having coefficient of variation values of 11.2% to 93.9% for the same sulfide concentration range. This work constitutes an initial effort for studying the oxidation of hydrogen sulfide within the suboxic zone of the Black Sea. The half-life of H2S oxidation (ti/2=2.5 to 3.4 hours) within the interior of cyclonic gyre is about twice that in the Rim current (ti/2=l-2-1.3 hours) close to the Bosphorus northern exit. On the other hand, the largest half -lives ranging from 2.3 to 15.4 hours were measured in the anticyclonic eddy. However, the factors responsible for this difference in the oxidation rates of H2S are not described exactly since this study is not a detailed one for monitoring both biological and chemical oxidations of sulfide. IIFine particle layers (FPL) as displayed by minima in the % light transmission were also studied for the vertical distributions of particulate iron and manganese. Sea water samples were filtered through 1.2 /*m microfiber filters and the metal concentrations were determined by a GBC-906 model automatic atomic absorption spectrophotometer (AAS) by the flame atomization technique. In the cyclonic system, the FPL was not as pronounced as in the anticyclonic eddy. The particulate manganese began to increase at ae=15.8 whereas, the onset of particulate iron was observed at a deeper density surface of ae=16.1. The concentration of particulate manganese varied from 3 to 2200 nM and of particulate iron from 4 to 400 nM within the suboxic zone.