Capsaicin uygulanan diyabetik ve non-diyabetik ratların ovaryumunda, BMP-15'in immunohistokimyasal lokalizasyonu
Immunohistochemical localization of BMP-15 in the ovarium of capsaicin-administered diabetic and non-diabetic rats
  1. Tez No: 564693
  2. Yazar: KÜBRA TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGAY DEPREM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: BMP-15, Capsaicin, Diyabet, İmmünohistokimyasal, Ovaryum, BMP-15, Capsaicin, Diabetes, Immunohistochemistry, Ovarium
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Capsaicin Uygulanan Diyabetik ve Non-diyabetik Ratların Ovaryumunda BMP-15' in İmmunohistokimyasal Lokalizasyonu. Çalışmada 40 adet Sprague-Dawley ırkı rat dört gruba ayrılarak kullanıldı. Diyabet oluşturmak için 45 mg/kg dozunda streptozotosin (STZ) intraperitoneal (IP) yolla uygulandı. Diyabet oluşumunun teyit edildiği 3. günden sonra diyabet + capsaicin ve sadece capsaicin gruplarına 2 hafta süreyle 1mg/kg dozunda günlük capsaicin uygulandı. Deneklerin ovaryum dokuları 14. günde alındı. Ovaryumun histolojik yapısını incelemek için alınan kesitlere Crossman'ın üçlü boyaması (Triple Boyama), Hematoksilen & Eosin (H&E) ve Periyodik Asit Shiff (PAS) boyamaları yapıldı. Bone Morfogenetik Protein 15 (BMP15)' in ovaryumdaki immünoreaktivitesini belirlemek için Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) metodu uygulandı. Çalışmamızda diyabetik ratların ovaryumunda bulunan bazı follikül epitel hücrelerinde dejeneratif değişiklikler ve disorganizasyon gözlendi. Ayrıca bazı folliküllerin follikül epitel hücrelerinde yıkımlanma ve dejeneratif değişiklikler ile birlikte antrumda yıkımlanmış hücre döküntüleri tespit edildi. Follikül sayılarında diyabete göre diyabet + capsaicin grubunda artış meydana gelmesi capsaicinin olumlu etkisinden kaynaklandığı düşünüldü. Kontrol, diyabetik, capsaicin ve diyabetik + capsaicin gruplarında BMP-15' in benzer bölgelerde: oositte, granuloza hücrelerinde, korpus luteumlarda immunolokalizasyon gösterdiği gözlendi. Diyabetik grupta diğer gruplara oranla canlı ağırlıkta azalma olduğu belirlendi. Bu çalışmada diyabetik ve non-diyabetik ratlara capsaicin uygulamasının ovaryumda BMP-15 immunoreaktivitesi üzerine etkisi incelendi. Sonuç olarak diyabetin ovaryum foliküllerinde dejeneratif değişikliklere yol açtığı, diyabet üzerine capsaicinin olumlu etki ettiğini, ayrıca BMP-15 immunoreaktivitesinin diyabette azaldığını diyabet + capsaicin grubunda ise azda olsa arttığını belirledik. Bu konunun daha farklı tekniklerle incelenmesinin özellikle capsaicin diyabet ilişkisinin ortaya konmasının gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Immunohistochemical Localization of BMP-15 in the Ovarium of Capsaicin-Administered Diabetic and Non-Diabetic Rats. Forty Sprague-Dawley rats were divided into four groups. Streptozotocin (STZ) was administered intraperitoneally (IP) at a dose of 45 mg / kg to induce diabetes. After the 3rd day of the occurrence of diabetes confirmed, diabetes + capsaicin and capsaicin alone were administered capsaicin daily at a dose of 1mg / kg for 2 weeks. Ovarian tissues of the subjects were obtained on the 14th day. In order to examine the histological structure of the ovary, Crossman triple staining (Triple Staining), Hematoxylin & Eosin (H&E) and Periodic Acid Shiff (PAS) staining were performed. Avidin-Biotin-Peroxidase Complex (ABC) method was used to determine the immunoreactivity of Bone Morphogenetic Protein 15 (BMP15) in the ovary. In our study, degenerative changes and disorganization were observed in some follicular epithelial cells in the ovary of diabetic rats. In addition, degradation and degenerative changes of follicular epithelial cells of some follicles and destruction of debris in the antrum were detected. The increase in follicle counts in diabetes + capsaicin group compared to diabetes was thought to be caused by the positive effect of capsaicin. In control, diabetic, capsaicin and diabetic + capsaicin groups, BMP-15 showed immunolocalization in similar regions: oocyte, granulosa cells, corpus luteum. Diabetic group was found to have a decrease in body weight compared to other groups. In this study, we investigated the effect of capsaicin administration on BMP-15 immunoreactivity in diabetic and non-diabetic rats. As a result, we found that diabetes caused degenerative changes in ovarian follicles, capsaicin had a positive effect on diabetes, and BMP-15 immunoreactivity decreased in diabetes and slightly increased in diabetes + capsaicin group. We think that this issue should be examined with different techniques, especially the relationship between capsaicin and diabetes.