Çalışma hayatının teftişinde proaktif yaklaşım ve uygulamaları
Proactive approaches and practices in the worklife in terms of inspection and oversight
- Tez No: 564695
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ŞENOCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Yeri Denetimleri, Proaktif Denetim, Çalışma Hayatı, Occupational Health Safety, Workplace Audits, Proactive Control, Working Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yeni dünya düzeninde küreselleşmeyle birlikte tüm dünyada sanayileşme daha da artmış ve nüfusun büyük oranı köylü toplumundan işçi toplumuna dönüşmüştür. Bu dönüşüm, iş sağlığı ve güvenliği alanında yapılan çalışmaları da tüm dünyada arttırmıştır. Sosyal devletin bir gereği olarak, çalışan hakları devletin kontrol altına aldığı bir konuya dönüşmüştür. Bu sebeple iş yeri denetimleri, gelişen ya da gelişmekte olan her ülkenin çalışma yaşamında önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada, proaktif iş yeri denetimlerinin çalışma hayatına etkileri üzerinde durulacaktır. Çalışmada ilk olarak kavramsal tanımlamalar yapılacak, sonrasında ise çeşitli sektörlerden iş teftişine yönelik proaktif denetim uygulamalarına yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
Globalization world order has increased industrialization all over the World and has transformed the large proportion of the suburban population to urbanized society. This transformation brought along the increase of the studies about work safety regulations across the world. As a requirement of the social state, employee rights turned into state controlled matter. Therefore, workplace inspections, become a field of study for every leading or developing countries. This thesis is going to focus on the emphasis of the influences of proactive workplace inspections. After terms have been defined in this thesis, examples will be given from the various sectors to show the effects of the proactive inspections.