Architecture and cinema: A research of representation based on space
Mimarlık ve sinema: Mekana dayalı bir temsiliyet ilişkisi
  1. Tez No: 56473
  2. Yazar: GÜL KAÇMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimarlık, sinema, temsiliyet, mekan, çerçeveleme, simge iv, Architecture, cinema, representation, space, framing, symbol m
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma mimarlık ve sinema arasındaki mekana dayalı temsiliyet ilişkisine eleştirel bir bakış sunmaktadır. Tezde bir yandan iki ayrı sanat biçimi olan mimarlık ve sinemada genel mekan kavramı irdelenirken, mimari mekanın filmlerdeki temsiliyeti konusu derinlemesine incelenmiştir. Mimari mekanın sinematik mekanla temsiliyet aracılığı ile ilişkilendiği varsayımından yola çıkarak tartışma çerçeveleme kavramıyla genişletilmiştir. Mimari mekanın sinemadaki işlevi mimari sembolizme dayandırılmıştır. İnceleme kısmında iki yönetmen filmleri aracılığı ile ele alınmıştır. Peter Greenaway Mimarın Göbeği (1986) ile, Wim Wenders Berlin üzerinde Gökyüzü (Arzunun Kanatları) (1987) ile incelenmiştir. Bu filmlerde yönetmenlerin mekana, mekanın temsiline, kullanımına ve dönüştürülüşüne yaklaşımı sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study presents a critical outlook on the relation of representation between architecture and cinema based on space. While studying the general concept of space in these forms of art, architecture and cinema, this thesis focuses on the representation of architectural space in films. Starting with the assumption that the architectural space is related to the cinematic space through representation, the discussion is developed on the concept of framing. The function of architectural space in cinema is believed to be based on architectural symbolism. As a case study, two directors are studied through their films. Peter Greenaway is studied through The Belly of an Architect (1986) and Wim Wenders is studied through Der Himmel ilber Berlin (Wings of Desire) (1987). The directors' approach to space, to its representation, to its use and to its transformation is examined through their films.