İlkokul öğrencilerinin okula yönelik iyi olma hali ve fen başarıları arasındaki ilişki
The relationship between primary students school related wellbeing and science achievement
- Tez No: 564901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İyi olma hali, Fen Bilimleri, akademik başarı, TIMSS, Well-being, science, academic achievement, TIMSS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada ilkokul öğrencilerinin okula yönelik iyi olma hali ile Fen Bilimleri başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 2017-2018 eğitim/öğretim yılında, Kocaeli ilinin Gebze ilçesinde bulunan üç ilkokuldaki 537 4. sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın yapıldığı okullar maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre belirlenen, farklı sosyo-ekonomik düzeylere sahip bölgelerden seçilmiştir. Araştırmanın problem ve alt problemlerine yanıt arayabilmek amacıyla, Fen Bilimleri alanında TIMSS sorularından oluşan karma bir başarı testi ve öğrencilerin iyi olma hallerini belirleyici sorulardan oluşan TIMSS Öğrenci Anketi kullanılmıştır. TIMSS Öğrenci Anketi 41 madde ve 5 boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlar, akran zorbalığı, okula aidiyet, öğretmen algısı, Fen Bilimlerine karşı tutum ve Fen Bilimlerine ilişkin öz-yeterlilik algısı olarak oluşturulmuştur. Elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler, korelasyon ve regresyon kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 18 programı ile yapılmıştır. Korelasyon sonuçlarında, bahsedilen boyutlar ile fen başarısı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Regresyon analizinde ise, akran zorbalığı, okula aidiyet ve Fen Bilimlerine ilişkin öz-yeterlik algısının fen başarısını anlamlı biçimde yordadığı ve fen başarısındaki varyansın %16'sını açıkladığı görülmüştür. Bu bulgulara dayanarak öğrencilerin iyi olma hallerinin arttırılmasına yönelik, okullarda iyileştirme çalışmalarının yapılması, daha etkili rehberlik hizmetleri ile öğrencilerin desteklenmesi ve sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerin artırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relations between elemantary school students' science achievement and their school related wellbeing. This correlational study included 537 4th grade students from three schools in Gebze district of Kocaeli. Data were collected through TIMSS student questionnaire and TIMSS science test. The student questionnaire consisted of 41 items and 5 sections. These sections were bullying, school belonging, perception of teacher, science attitude and science self-efficacy. The relations between the scores from these five sections and the scores of science achievement were examined through correlation and regression analyses in SPSS 18. Results showed that science achievement was negatively correlated with bullying and positively correlated with school belonging, perception of teacher, science attitude and science self-efficacy. Among the independent variables, bullying, school belonging and science self-efficacy significantly affected science achievement and they explained 16% of variance in science achievement. Based on these findings, in order to improve students' wellbeing, improving the school environment, effective leadership and guidance services, social, cultural and sports activities are recommended.