Şanlıurfa şehrinde öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerinin turizm algılarının değerlendirilmesi
Evaluation of tourism perceptions of secondary school students in Şanliurfa
- Tez No: 565173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKBIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, turizm, ortaöğretim, öğrenci, Şanlıurfa, tourism, secondary education, student
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu araştırmanın konusu,“Şanlıurfa şehrinde öğrenim gören ortaöğretim öğrencilerinin turizm algılarının değerlendirilmesi”dir. Araştırma yöntemi olarak“anket”kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Şanlıurfa şehrinde (Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye ilçeleri) ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Öğrenciler tarafından cevaplanan anketler SPSS 23 (Sosyal Bilimler İçin İstatistiksel Paket-Statistical Package for Social Sciences) programına yüklenerek değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma, anket sonuçlarının Betimsel Analizine (descriptive statistics) dayanmaktadır. Sürdürülebilir turizm politikalarının üretilebilmesi için gençlerimizin turizme dair görüşleri çok önemlidir. Bu ve buna benzer araştırmalar sonucunda ortaya çıkacak olan veriler dikkate alınarak oluşturulmuş plan, program ve projelerin geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz tarafından daha kolay benimseneceği muhakkaktır. Araştırmanın neticesine göre ortaöğretim öğrencileri, turizmin ekonomiyi güçlendirdiğini, iş olanaklarını arttırdığını ve Şanlıurfa ilinin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu düşünmektedir. Ancak öğrencilerin, Şanlıurfa turizminin şimdiki durumu hakkında olumlu bir algıya sahip olmadıkları görülüyor. Turizm faaliyetlerinin, Şanlıurfa ilinin ekonomisine önemli bir katkı sağlamadığını düşünüyorlar. Öğrenciler, kan davalarının ve şehri yanlış yansıtan televizyon programlarının, Şanlıurfa'nın turizm faaliyetlerini olumsuz etkilediğini, ülke dışından alınan göçlerin güvenlik sorunlarına yol açtığını düşünmektedir. Öğrenciler, çarpık kentleşmeyi turizmin zayıf yönlerinden biri olarak görüyor ve çevre düzenlemesinin yetersiz olduğunu düşünüyor. Özellikle ulaşımın geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Şanlıurfa'nın tanıtım yüzü ile ilgili öğrencilerin tercihlerine baktığımızda,“Göbeklitepe Kalıntıları”nın en yüksek oranda tercih edilen madde olduğu görülüyor. Akademik başarısı yüksek olan okullarda (Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi) okuyan öğrencilerin algı düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Akademik başarısı düşük olan okullarda (MeslekLisesi, İmam Hatip Lisesi ve Turizm Meslek Lisesi) okuyan öğrencilerinin algı düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Özellikle Turizm Meslek Lisesi'nde okuyan öğrencilerin, Şanlıurfa ilinin turizmine dair algı düzeylerinin düşüklüğü oldukça düşündürücüdür.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to evaluate the tourism perceptions of secondary school students who study in Şanlıurfa.“Questionnaire”was used as the research method. The population of the study consists of students studying at secondary schools in Şanlıurfa (Karaköprü, Haliliye and Eyyübiye districts). The questionnaires answered by the students were uploaded to SPSS 23 (Statistical Package for Social Sciences) program and evaluated. The research is based on descriptive statistics of the survey results. In order to produce sustainable tourism policies, the views of young people on tourism are very important. It is certain that the plans, programs and projects based on the data that will emerge as a result of this and similar research will be adopted more easily by the young people who are the guarantee of our future. According to the results of the research, secondary education students believe that tourism strengthens the economy and increases the job opportunities, and that the city of Şanlıurfa has the potential of an important tourism. However, it does not seem that they have a positive perception about the current situation of Şanlıurfa tourism. They think that tourism activities do not make a significant contribution to the economy of Sanliurfa. Students believe that blood feuds and television programs that misrepresent the city adversely affect the tourism activities of Şanlıurfa and that migrations from abroad cause security problems. Students see distorted urbanization as one of the weaknesses of tourism and think that environmental regulation is insufficient. They think that transportation should be improved. When we look at the preferences of the students about the presentation of Şanlıurfa, it is seen that 'Göbeklitepe ruins' are the most preferred material. It has been found out that the students who have high academic achievement (Science High School and Anatolian High School) have higher perception levels. It has been determined that students who have low academic achievement (Vocational High School, Imam Hatip High School and Tourism Vocational High School) have lower perception levels. Especially, the low level of perception of tourism students in Sanliurfa is very engrossing.