Lojistik yatay işbirliği yönetişiminin işbirliği performansına etkisi ve lojistik inovasyonun aracılık rolü
The effect of logistics horizontal collaboration governance on collaboration performance and the medi̇ati̇ng role of logistics innovation
- Tez No: 565342
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AYTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik yatay işbirliği yönetişimi, İşbirliği performansı, Lojistik inovasyon, Çevresel dinamizm, Logistics horizontal collaboration governance, Collaboration performance, Logistics innovation, Environmental dynamism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada genel olarak lojistik sektöründe yatay işbirliği yönetişim mekanizmalarının, işbirliği performansına etkisi ve lojistik inovasyonun aracılık rolü incelenmiştir. Bu kapsamda geliştirilen model; Türkiye'deki 395 lojistik firmasından anket tekniği kullanılarak elde edilen veriler, Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) kurularak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; işbirliği yönetişim mekanizmalarından resmileşme değişkenin lojistik inovasyonu ve işbirliği performansını pozitif yönde etkilediği; karşılıklı etki ve kültürel benzerlik değişkenlerinin de lojistik inovasyonu pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca işbirliği yönetişim mekanizmalarından resmileşme değişkeninin işbirliği performansına etkisinde, lojistik inovasyonun aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada son olarak; yönetişim mekanizmaların lojistik inovasyon ve işbirliği performansına etkisinde, çevresel dinamizmin düzenleyici rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of horizontal collaboration governance mechanisms on cooperation performance and the mediating role of logistics innovation are examined. The model developed in this context; The data obtained using the survey technique than 395 logistics companies in Turkey, Structural Equation Model (SEM) analysis has been established. As a result of the analysis; formalization of collaboration governance mechanisms positively affects logistical innovation and collaboration performance; It is determined that the effects of mutual influence and cultural similarity also positively affect logistics innovation. Moreover, it is determined that logistics innovation has an intermediary (mediating) role in the effect of formalization variable on collaboration performance. In this study; It has been determined that environmental dynamism has a regulatory (moderator) role in the effect of the governance mechanisms on the collaboration performance and logistics innovation.