Kadına yönelik ekonomik şiddet: İzmir ili örneği
Economic violence againist women: The case of Izmi̇r province
- Tez No: 565343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM YILDIRIMALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Ekonomik Şiddet, Çalışma Hayatında Ekonomik Şiddet, Violence, Economic Violence, Economic Violence in Working Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Ekonomik şiddet her kesimden kadını tehdit eden ve yıkıcı etkileri olan bir şiddet türüdür. Aile üyeleri, eş, patron, partner veya çalışma arkadaşları tarafından gerçekleşebilir fakat diğer şiddet türleri kadar bilinir ve görünür değildir. Toplumsal yapı ve şiddet kavramının fiziksel, cinsel ve psikolojik şiddet olarak algılanması, ekonomik şiddet davranışlarını normalleştirme, ekonomik şiddet kavramının az bilinmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; eğitimli ve çalışan kadınların ekonomik şiddeti nasıl tanımladıklarını tespit etmek ve kadınların sosyo-ekonomik durumları ile ekonomik şiddet ilişkisini incelemektir. Bu çalışmanın kapsamı İzmir ilinde yaşayan eğitimli ve çalışan kadınlar olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada nitel araştırma metodolojisi kullanılmış olup 30 eğitimli ve çalışan kadınla yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler Nvivo 12 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre katılımcılar ekonomik şiddeti ekonomik kontrol davranışlarıyla nitelendirmekte ve 30 katılımcıdan 9'u ekonomik kontrole maruz kalırken 7 katılımcı ekonomik sömürüye maruz kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic violence is when a sort of violence that threatens women from all walks of life and has destructive effects. Family members may occur by their spouse, boss, partner, or colleague, but it is not visible and known as other forms of violence. The perception of the concept of social structure and violence as physical, sexual and psychological violence, normalization of economic violence behaviours cause of the fact that the concept of economic violence is little known. The aim of this article is to establish how educated and employed women define economic violence and to examine the relationship between women's socioeconomic status and economic violence. The extent of this study was determined as educated and working women living in İzmir. In this article, the qualitative research methodology is used. This methodology was conducted with a semi-structured interview technique with 30 trained and working women. The data were analyzed with Nvivo 12 program. According to the findings of the study, participants characterized economic violence with economic control behaviours and 9 of 30 participants were exposed to economic control while 7 participants were exposed to economic exploitation