High frequency communication experiments between the UK and Turkey
İngiltere Türkiye arasında yüksek frekans iletişim deneyleri
- Tez No: 56565
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT KIZILOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüksek frekans, sinyal yoğunluğu, korelasyon, güvenirlilik vı, High frequency, signal intensity, correlation, reliability IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz ingiltere Türkiye arasinda yüksek frekans iletişim deneyleri Erol, Cemil Berin Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ümit Kızıloğlu Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay Temmuz 1996, 92 sayfa Bu çalışmada, yüksek frekans sinyal ve gürültü değerleri İngiltere ve Türkiye arasında üç farklı yolda analiz edildi. Ayrıca iyonosfer, iyonosferde radyo dal galarının yay ılımı ile ilgili bilgiler ve sinyal seviyeleri ile dağılımları, sinyal korelasyonu, gürültü, fading, güvenirlilik ile ilgili temel bilgiler ile VOACAP isimli tahmin programı hakkında kısa bilgiler de verildi. Bulunan sonuçlar, sinyal yoğunluğundaki sapmaların Rayleigh dağılımına yakın olduğunu, saat içinde gürültü değişimi olmadığını ve güvenirlilik formülüne bu-lunulan yere bağlı özellikler taşıyan bir terimin eklenmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HIGH FREQUENCY COMMUNICATION EXPERIMENTS BETWEEN THE UK AND TURKEY Erol, Cemil Berin Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Ümit Kızıloğlu Co-Supervisor: Prof. Dr. Yurdanur Tulunay July 1996, 92 pages In the present work, the fading characteristics of high frequency signal and noise intensities on three paths between the United Kingdom and Turkey are analyzed. The basic information about the ionosphere, the propagation of radio waves through ionosphere, the existing information about the signal levels and their distribution, signal correlations, noise, interference, fading and fading al lowance, reliability and finally some information about the prediction program VOACAP (Voice Of America Coverage Analysis Program) are given. iiiThe results reveal that the overall decile deviations of signal intensity in all receiving sites are closer to the Rayleigh distribution, there is no within-an-hour variation of noise and an extra term should be added to the reliability formula which includes site-dependent terms.