Dış politika karar alma sürecinde inanç etkisi: Kudüs örneği
  1. Tez No: 565741
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslamiyet, Siyonizm, Evanjelizm, Kudüs, Filistin, Islam, Zionism, Evangelism, Jerusalem, Palestine
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yeryüzünde ''kutsal'' kelimesiyle bu kadar özdeşleşen bir şehir yoktur. Nice ilahi tecellilerin yaşandığı, nice peygamberlerin geldiği ve büyük medeniyetlere evsahipliği yapan bu şehir tarih boyunca bu dini önemine binaen nice devletlerin, kültürlerin, medeniyetlerin yaşadığı bir şehir olmuştur. Kudüs'ün en büyük özelliği ehli kitap dediğimiz dinlerin (tek tanrılı, semavi dinler), Kudüs'ü anavatanları olarak görmeleri ve haklı olarak bu atfettikleri öneme dair verdikleri ve günümüzde dahi var olan mücadeleleridir. Bunun için Kudüs'ü önce din perspektifli okumak gerektir. Yahudiler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için Kudüs'ün dini ve tarihi önemini anlamak, Kudüs uğruna bugün dahi verilen mücadeleleri ve devletlerin Kudüs politikalarını okumakta bize ışık tutacaktır. Kudüs'ün dini önemi Hz. Âdem ile başlar. Ama Kudüs için asıl mücadele ehli kitap diye adlandırdığımız üç din için de ata kabul edilen İbrahim'in bu topraklara adım atması ile başlar. Daha sonrasında ise İbrahim çocukları arasında, günümüze kadar süren ve kıyamete kadar sürecek olduğuna inanılan bir mücadele başlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT There is no city on the earth which recalls the word 'sacred', more than Jerusalem. According to divine books, many revelations were descended and countless prophets were send in Jerusalem and it hosted many great civilizations. Because of its religious importance many states, cultures and civilizations settled there throughout the history. The greatest aspect of Jerusalem is that it is regarded by the people of the book (Muslims, Christians and Jews) as homeland and, because of their rightful respect for Jerusalem, their constant conflict over it. Because of this, situation of Jerusalem must be interpreted firstly from the religion perspective. Understanding the religious and historical importance of Jerusalem for the people of the book will help to understand the past and ongoing conflicts over it. It will also help figuring out state policies relating to Jerusalem. Religious history of Jerusalem starts with prophet Adam. But only after prophet Abraham, who is accepted as ancestor by members of all three religions, the main conflict over it starts. After him, among his children starts the fight over Jerusalem, which is believed to last until the Day of Judgement.