Grade II-III Gliomlarda PD-L1 ekspresyonunun araştırılması
Investigation of PD-L1 expression in Grade II-III gliomas
  1. Tez No: 565978
  2. Yazar: ERTUĞRUL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: UZMAN SONGÜL MELTEM CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: ATRX, Glioma, IDH mutasyonları, immünoterapi, Kİ-67, PD-Ll, DSÖ 2016 Beyin Tümörleri Sınıflaması, ATRX, Gliomas, IDH mutations, immunotherapy, Kİ-67, PD-Ll, WHO 2016 Brain Tumors Classification
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç:Gliomalar erişkinlerde en sık görülen primer beyin tümörü türüdür. Yüksek dereceli neoplazmalar kötü prognozlu iken , düşük dereceli neoplazmalarda 5 yılık sağ kalım yaklaşık %85'tir. . Tedavi yöntemlerinde önemli ilerlemelere rağmen, sonuçlarhala yüz güldürücü olamamaktadır. Diğer birçok tümörde olduğu gibi, gliomalar, immün hücre fonksiyonunu düzenleyen birkaç immünosüpresif molekülü eksprese eder veya salgılar. Programlanmış ölüm-ligand 1 (PD-L1), ağırlıklı olarak tümör hücreleri tarafından eksprese edilen bir hücre zarı proteinidir.. PD-L1'in reseptör PD-1'e bağlanmasının, bir bağışıklık kaçış mekanizmasını indüklediği ve tümör tümör gelişiminde kritik bir rol oynadığı gösterilmiştir. Bu çalışmada DSÖ 2016 sınıflamasına göre grade II ve grade III patolojik tanı almış 105 hastada PD-L1 ekspresyonunun araştırmak, sınıflamada kullanılan belirteçlerle ilişkisini incelemek ve literatüre katkıda bulunmaktır. Yöntem: Kliniğimizce 2012 – 2018 yılları arasında opere edilmiş ve Grade II – III gliom tanısı almış105 hastanın patoloji preparatları prospektif olarak immun sistemle ilişkili tümör hücre zarı proteini olan PD-L1 ekspresyonu açısından incelendi, DSÖ 2016 sınıflamasında kullanılan immüno-histokimyasal belirteçlerle (ATRX,Kİ-67,IDH-1) ilişkisi karşılaştırıldı.Tıbbi patoloji laboratuvarında tanı koyulan 105 erişkin hastanın formalin fikse ve parafine gömülü(FFPE) tümör dokusu örnekleri retrospektif olarak incelendi, olguların mevcut DSÖ 2016 sınıflamasına göre histolojik olarak tanısı ve gradelemesi yapıldı. İmmunohistokimyasal boyama için her olgudan tümörü temsil eden bir adet parafin bloktan 3 mikronluk seri kesitler alındı. Hastaların bilgilerine ulaşılırken Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi hasta arşivinden ve Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı arşivinden yararlanıldı. Bulgular:Grade II ve grade III gliomların sınıflama dereceleri ile korele PD-L1 ekspresyonu gösterdikleri saptandı. Grade II ve Grade III gliomların sınıflama dereceleri ile korele Kİ-67 boyanma pozitifliği gösterdiği saptandı.PD-L1 ekspresyonlarının yaş,cinsiyet, IDH pozitifliği ,ATRX kaybı, Kİ-67 boyanma dereceleri ile anlamlı bir ilişkisi saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız literatürle uyumlu olarak tümör derecesi artışı ile korele PD-L1 ekspresyonu göstermiştir. Bulgularımız diğer kanser türlerinde olduğu gibi gliomlarda da hedefe yönelik immunoterapötik ajanların kullanılmasının tartışılmasını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Gliomas are the most common type of primary brain tumor in adults. While high-grade neoplasms have a poor prognosis, 5-year survival in low-grade neoplasms is approximately 85%. Despite significant advances in treatment methods, the results are still unsatisfactory. As with many other tumors, gliomas express or secrete several immunosuppressive molecules that regulate immune cell function. Programmed death-ligand 1 (PD-L1) is a cell membrane protein expressed predominantly by tumor cells. Binding of PD-L1 to receptor PD-1 has been shown to induce an immune escape mechanism and play a critical role in tumor tumor development. In our study, we aimed to demonstrate PD-L1 expression in 105 patients with grade II and III pathologic diagnoses according to WHO 2016 classification, to examine its relationship with markers used in classification and to contribute to the literature. Methods: The pathology preparations of 105 patients with Grade II - III glioma operated by our clinic between 2012 and 2018 were prospectively examined for PD-L1 expression, the immune cell-associated tumor cell membrane protein. And this protein was compared with the immunohistochemical markers (ATRX, KI-67, IDH-1) used in the WHO 2016 classification. Formalin fixed and paraffin embedded (FFPE) tumor tissue samples of 105 adult patients were examined retrospectively in the medical pathology laboratory. These cases were diagnosed and graded histologically according to the current WHO 2016 classification. For immunohistochemical staining, 3 micron serial sections were taken from the tumor-containing paraffin block of each case. After the approval of the Clinical Research Ethics Committee of the Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, the patient archive and the Department of Medical Pathology archives were used for the information of the patients. Results: There was a correlation between PD-L1 expression and grade of gliomas. There was also a correlation between the grade of gliomas and Ki-67 staining positivity. PD-L1 expressions were not significantly correlated with age, sex, IDH positivity, ATRX loss, and Ki-67 staining. Conclusion: Our study showed PD-L1 expression correlated with tumor grade increase in accordance with the literature. Our findings support the use of targeted immunotherapeutic agents in gliomas as in other cancer types.