Thiacloprid ve Cyprodinil pestisitlerinin Danio rerio (Hamilton, 1822) (Zebra Balığı) DNA'sı üzerindeki toksik etkileri
Toxic effects of Thiacloprid and Cyprodinil on Danio Rerio (Hamilton, 1822) (Zebrafish) DNA
- Tez No: 566000
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Comet Metodu, Cyprodinil, DNA hasarı, Fungusit, İnsektisit, Pestisit, Thiacloprid, Zebra Balığı, Comet Assay, Cyprodinil, DNA Damage, Fungicide, Insecticide, Pesticides, Thiacloprid, Zebrafish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Pestisitler geçtiğimiz 30 - 40 yıllık sürede gıdalarımızın sürekliliği korumaya yardımcı olarak insan yaşamına önemli katkılar sağlamıştır. Bununla birlikte, yaygın kullanımlarından dolayı içme ve yüzey sularında birçok pestisit tespit edilmiştir. Bu durum suların kirlenmesine ve sudaki hedef dışı organizmalara olumsuz etkilere neden olmaktadır. Sonuçta ekolojik olarak zincirleme etkiler ve insan sağlığına kalıcı zararlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, çevrenin ve insan sağlığının korunması için pestisitlerle ilgili kapsamlı değerlendirmeler gereklidir. Bu doğrultuda özellikle ülkemizde oldukça sık kullanılan thiacloprid ve cyprodinil pestisitlerine 21 gün boyunca maruz bırakılan zebra balığında (Danio rerio) meydana gelen genotoksik etkiler comet metodu ile ortaya konmuştur. Hem cyprodinil hem de thiacloprid DNA hasarına sebep olan genotoksik ajanlar olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar hem ekolojik açıdan hem de insan sağlığı açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pesticides have significantly contributed to human life in the past few decades by helping to preserve the continuity of our foods. However, due to their widespread use, many pesticides have been found in drinking and surface waters. This causes water pollution and negative effects on non-target organisms in water. As a result, ecological knock-on effects and permanent damage to human health are emerging. Therefore, comprehensive assessments of pesticides are necessary to protect the environment and human health. In this respect, genotoxic effects of thiacloprid and cyprodinil pesticides, which are frequently used in our country, on zebrafish (Danio rerio) DNA have been demonstrated by comet assay. Both cyprodinil and thiacloprid have been identified as genotoxic agents that cause DNA damage. The results were discussed both in terms of ecological and human health.