The effect of dynamic managerial capabilities and their underpinnings on market creation competences
Dinamik yönetimsel yeteneklerin ve kaynakların pazar oluşturma yeterlikleri üzerinde etkisi
- Tez No: 566132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Özge Can
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: dinamik yönetimsel yetenekler, sosyal sermaye, yönetimsel biliş, stratejik piyasa geliştirme, sigortacılık sektörü, dynamic managerial capabilities, strategic market creation, ınsurance industıy, social capital, managerial cognition
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
DİNAMİK YÖNETİMSEL YETENEKLERİN VE KAYNAKLARININ PAZAR OLUŞTURMA YETERLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ ÖZ Ahmed Muneeb, Mehta Doktora Tezi, İngilizce İşletme Programı Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Özge Can 2019 Yönetimsel yetenekler küçük ya da büyük olsun stratejik hedeflere ulaşmak isteyen her örgütün temel kaynaklarından bir tanesidir. Bu çalışma, gelişmekte olan endüstrilerde dinami_k yönetimsel yeteneklerin ( duyumsama, kapsama ve yeniden düzenleme) temellerini oluşturan yönetimsel biliş, insan sermayesi ve sosyal sermayenin stratejik piyasa geliştirme üzerindeki tekil ve bileşik etkilerini araştırmaktadır. Çalışma özellikle de dinamik yönetimsel yeteneklerin temel bir mekanizma olarak söz konusu yönetici özellikleri ile piyasa yaratma arasındaki aracı etkisine odaklanmaktadır. Ayrıca, iki önemli örgütsel bağlam özelliği olarak yenilikçilik-esneklik ile dış-odaklılığın tüm bu süreçler üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu amaçla, nicel bir araştırma tasarımı oluşturulmuş ve Pakistan sigortacılık sektöründe çalışan toplam 497 yöneticiye anket uygulanmıştır. Savlanan doğrudan, dolaylı ve koşul ilişkilerini test etmek için yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Analiz sonuçları, incelenen dinamik yönetimsel yetenek kaynaklarının birçoğunun yönetici düzeyinde ölçülen pazar yaratma boyutları olan pazarlama ve ar-ge yeterliklerine olumlu etkisi olduğunu göstermektedir. Aracı ilişkilerinin çoğu da anlamlı bulunmuştur. Test edilen etkileşim analizleri, yenilikçilik-esneklik ve dışodaklılık faktörlerinin dinamik yetenekler ile temelleri arasında koşullayıcı etkisinin de anlamlı olduğunu göstermektedir. Tüm bu bulgular ışığında bu çalışma kurama üç belirgin katkı yapmaktadır: 1) Temel olarak Wilden (2013) ve Helfat & Martin (2015) çalışmalarına dayanan dinamik yönetimsel yetenekler olgusu kavramsal ve ölçümsel olarak geliştirilmiştir; 2) yönetimsel biliş, insan se;illayesi ve sosyal sermaye sayesinde ortaya· çıkan dinamik yönetimsel yeteneklerin yeni endüstrilerde faaliyet gösteren firmaların piyasa açma ve geliştirme amaçlı stratejik çıktılarına anlamlı katkısı ilk kez gösterilmiştir, 3) dinamik yönetimsel yeteneklerin farklı örgütsel sonuçlara olumlu potansiyel etkisinin hangi süreç ve mekanizmalarla oluştuğu görgül olarak ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DYNAMIC MANAGERIAL CAPABILITIES AND THEIR UNDERPINNINGS ON MARKET CREATION COMPETENCES ABSTRACT Ahmed Muneeb, Mehta PHD, Business Administration Advisor: Asst. Prof. Dr. Ozge Can 2019 Managerial capabilities are the main resource in every and each organization which have particular strategic objectives to fulfill. This research is an effort to dig out how managerial -cognition, human capital and social capital as underpinnings of dynamic managerial capabilities separately and altogether affect strategic market creation (SMC) in nascent industries. Moreover, my study unfolds whether dynamic mana geri al capabilities ( sensing, seizing and reconfiguring) act as a key mechanism through which these underpinnings lead to SMC. I also offer a fırst examination of the possible moderation impact of innovation, flexibility and outward focus between DMC and its underpinnings as essential organizational climate factors. For this purpose, a quantitative research design is formulated and a selfadministered questionnaire is distributed to top and middle-level managers of insurance companies in Pakistan. My sample comprises of 497 respondents. I ran structural equation models (SEM) to test a set of direct, indirect and moderation hypotheses. Findings reveal that DMC underpinnings have a direct positive impact on marketing and R&D competence dimensions of SMC. I found that most of the mediational paths are significant as well. The results also prove substantial moderation of aforementioned organizational climate factors between DMC and its underpinnings. Through these findings, this study contributes to the theory in three distinct ways. I bring forth: 1) a conceptual and operational extension of the DMC construct which was built upon Wilden (2013) and Helfat and Martin (2015) studies; 2) strong empirical evidence that developing DM.._C triggered by managerial cognition, human and social capital is one of the,pivotal conditiohs for managers to contribute iiı their firm's strategic outcomes, especially in nascent industries, and 3) the empirical analysis of the whole process and mechanisms involving DMC, its underpinnings and organizational climate factors for enhancing market creation competences.