Robotik kamera sistemli laparoskopik cerrahi eğitim kutusu tasarımı ve üretimi
Desing and production of laparoscopic surginal training box with robotics camera system
  1. Tez No: 566597
  2. Yazar: ALPER TONGAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik Kamera, Endoskopik Eğitim Kutusu, Cerrahi Asistan Eğitimi, Laparoskopik Eğitimi, Robotic Camera, Endoscopic Training Box, Surgical Assistant Training, Laparoscopic Training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı, laparoskopik cerrahi eğitimi alanında kullanılmak üzere ergonomik, ekonomik ve teknik açıdan yeterli deneme kutusu tasarım ve üretimidir. Tezin araştırma aşamasında laparoskopik cerrahi tanımı ve dünyada kullanılan farklı tip deneme kutuları incelenmiştir. Yapılan çalışmalardaki öğrenme eğrileri ve çalışma gruplarının değerlendirilmeleri kıyaslanmıştır. İncelemeler sonrasında öğrenme eğrilerinde karşılaşılan zorlukları aşmak maksadıyla robotik kollu kamera tasarımı oluşturulmuştur. Tasarım aşamasında vücut anatomik ölçüleri, aydınlanma, operasyon giriş açıları, ergonomi konularında literatürdeki bilimsel çalışmalardan yararlanılmıştır. Bilimsel çalışmalarla birlikte konunun uzmanı hekimlerin görüşleri alınarak tasarım aşaması oluşturulmuştur. Tasarım aşaması ve bilimsel tüm veriler kullanılarak üretim aşaması adım adım gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın konusu endoskopik cerrahi alanında deneyimlerini arttırmak isteyen özellikle hekimler ve bu alanda çalışma yapan diğer sağlık çalışanları için kolay ulaşılabilen, gerekli şartlar sağlayan bir cihaz oluşturabilmektir. Tez içeresinde bu bilgilere detaylı bir şekilde yer verilmiştir. Sonuç olarak laparoskopik cerrahi eğitim kutusu tasarımı, üretimi ve uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu aşama sonrası cihazımızın çeşitli kliniklerde eğitim amacıyla kullanılması hedeflenmekte, böylelikle ilerki süreçte olumlu olumsuz deneyimlerin bu alanda yapmayı planladığımız bilimsel çalışmalara alt yapı ve kaynak olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design and produce a training box which is ergonomic, economical and technically sufficient for use in laparoscopic surgery education. In the research stage of the thesis; definition of laparoscopic surgery and different types of training boxes have investigated in the world.The learning curves and the evaluations of the study groups have been compared. In order to overcome the difficulties encountered in the learning curves after the investigations, the robotic arm camera design has been created. In the design stage, we have used preoviousluy scientific studies about the body anatomical measurements, enlightenment, operation entrance angles and ergonomics. The design phase has been formed by taking the opinions of the physicians who are experts in the field. The design phase and all scientific data are carried out step by step. Theaim of thisstudy is toc reate a device that provideseasyaccesstothen ecessary condition sfor physician sando ther health workers who want to increase their experience in the field of endoscopic surgery. These information sare included in detail in the thesis. In conclusion, the design of laparoscopic surgical training box, production and applications have been performed. After this stage, our device is intended to be used for training purposes in various clinics. In this way, it is aimed at the positive-negative experiences in the future will be the infrastructure and resources for the scientific studies that we plan to do in this field.