Probleme dayalı öğrenme yönteminin sosyal bilgiler dersi akademik başarısına ve öğrenci tutumlarına etkisi
The effect of problem based learning methods on the academic success of the social studies course and student attitudes
  1. Tez No: 566599
  2. Yazar: SERDAL GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYİT AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Academic achievement, problem based learning method, social studies, attitudes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sosyal bilgiler eğitimi, ülkemizde ve dünyada birçok önemli hedef davranışın kazandırılmasında, oldukça önemli bir yere sahiptir. Değişen ve gelişen dünyada ortaya çıkan yeni paradigmalar, eğitim sistemlerinde ve öğrenme ortamlarında, birçok yeni düzenlemeyi beraberinde getirmiştir. Yenilikçi öğrenme yaklaşımlarındaki amaç; ezberden uzak, üretici, problem çözme becerilerini kazanan, öğrendiklerini gerçek hayata transfer edebilen bireyler yetiştirmektir. Belirtilen hedefler doğrultusunda bu araştırma; problem dayalı öğrenme yönteminin, 6.sınıf sosyal bilgiler dersi konularındaki akademik başarıya etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, ön test – son test deney kontrol gruplu deney deseni kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla, öğrencilerin akademik başarılarını ölçecek başarı testi, sosyal bilgiler tutum ölçeği, öğrenci görüşleri anket formu, probleme dayalı öğrenme yöntemine dayalı senaryolar ve sınıf ortamına uygun öğretim materyalleri geliştirilerek uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen nicel verilerin analizinde SPSS programı kullanılarak bağımsız gruplar t-testi, bağımlı örneklem t-testi ve frekans analizi yapılmıştır. Ön ölçümlere dayalı, ön test ve tutum ölçeği uygulamasındaki verilere ilişkin, istatistiksel analizlerden elde edilen bulgular doğrultusunda deney grubunda yer alan öğrencilerle kontrol grubundaki öğrenciler arasında, istatistiksel anlamlı bir fark olmadığı gözlemlenmiştir. Araştırmada; probleme dayalı öğrenme yöntemi uygulamaları ile işlenen dersin, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan, öğretim programı kılavuz kitabı yönergelerine dayalı olarak işlenen derslere kıyasla; öğrencilerin başarı düzeylerinin ve sosyal bilgiler dersine tutumları açısından; istatistiksel anlamlı fark oluşturacak düzeyde, olumlu etki gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar kelime: Akademik başarı, probleme dayalı öğrenme yöntemi, sosyal bilgiler, tutum.
Özet (Çeviri)
Social studies education has an important place in gaining many important target behaviors in our country and in the world. The new paradigms that have emerged in the changing and developing world have brought about many new regulations in education systems and learning environments. The aim of the innovative learning approaches is to train individuals who are away from the memorization, who are producers, who have problem-solving skills, and who can transfer what they have learned to real life. According to the stated objectives, this research has been carried out to determine the effect of problem based learning on academic achievement in 6th grade social studies course. In this research, pre-test and post-test design that has experiment control group has been used. In order to collect the research data; achievement test to measure students' academic achievement, social studies attitude scale, student feedback questionnaire, scenarios based on problem-based learning method and instructional materials suitable for classroom environment were developed and applied. In the analysis of the quantitative data obtained from the study, independent groups t-test, dependent sample t-test and frequency analysis were performed by using SPSS program. It was observed that there was no statistically significant difference between the students in the experimental group and the students in the control group in accordance with the results obtained from the statistical analysis regarding the data in the pre-test and attitude scale application. In this research; it has been concluded that the course, which is based on problem-based learning method practices, has a positive impact on the level of the students' success and attitudes towards social studies course to make a statistically significant difference, in comparison with the courses which are based on the curriculum guidebook prepared by the Ministry of National Education.