3 ve 4.sınıf öğrencilerinin ve sınıf öğretmenlerinin vatanseverlik değerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the views of 3 and 4th grade students and class teachers about the patriotism value
- Tez No: 566862
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Vatanseverlik, Değer, Vatanseverlik Eğitimi, Patriotism, Value, Education of Patriotism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin ve öğretmenlerinin vatanseverlik değerine ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada çalışma grubu olarak Kocaeli'nin Körfez ilçesinde bulunmakta olan dört devlet okulu ile bir özel okulun 3 ve 4. sınıf öğretmenleri ve öğrencileri seçilmiştir. Araştırmaya 29 sınıf öğretmeni ve 435 öğrenci katılmıştır. Araştırma karma yöntem ile gerçekleştirilmiştir. Sınıf öğretmenlerine veri toplama aracı olarak vatanseverlik tutum anketi, görüşme formu ve açık uçlu sorular uygulanırken, öğrencilere yarı yapılandırılmış görüşme formu ile hikaye tamamlama formları uygulanmıştır. Nicel verilerin analizinde standart sapma, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis-H testleri kullanılmış, Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin vatanseverlik tutumlarının yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenler vatanseverlik değerini önemsediklerini ve öğrencilerine kazandırabilmek için çaba harcadıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin ise vatanseverlik değerine ilişkin olumlu tutum içerisinde oldukları bulunmuştur. Öğrencilerin vatanseverlikle ilgili örtük durumlar içeren hikayelere verdikleri cevaplar da vatanseverlikle ilgili“milli birlik ve beraberlik, mücadele, anlaşmaya varma”gibi durumları dillendirerek vatana sahip çıkma ile ilgili farkındalıklarını olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was designed to examine the views of 3rd and 4th grade students and their teachers, about the value of patriotism. In this research 3rd and 4th grade students and their teachers from four public schools and a private school were used as a study group in the district of Körfez, Kocaeli. 29 primary school teachers and 435 students participated in the study. The research was conducted with mixed methods. While teachers were asked to fill the“patriotic attitude survey”,“interview form”and“open-ended questions”, students completed semi-structured interview forms and story completion forms as data collection tools. Standard deviation, Mann Whitney U and Kruskal Wallis-H tests were used for quantitative data analysis while content analysis were used for qualitative data analysis. The patriotic attitudes of the teachers were found to be high in this research. Teachers stated that they care about the value of patriotism and they made efforts to give this value to their students. And students were found to have positive attitudes towards the value of patriotism. The answers that students gave in projective stories indicated that; students have patriotic awarenss. The answers included the phases like;“national unity and cooperation, struggle and making deals”