Kentsel dönüşüm ve Alanya Cuma pazarı bölgesi için uygulama önerisi
Urban transformation and a proposal for Alanya Friday market place area
  1. Tez No: 567012
  2. Yazar: ONUR ÖZPELİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL RIFAT SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Alanya, Cuma Pazarı, Delphi Metot, Urban Transformation, Friday market place Alanya, Delphi Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Uygarlığın gelişimi insanların hem barındıkları konutlardan hem de yaşadıkları bölgede sunulan alt ve üst yapı hizmetlerinden beklentilerini arttırmıştır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde mevcut yapıların bu beklentileri tam olarak karşılamaması sebebiyle kentsel dönüşüm ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Yürütülmüş olan tez çalışmasında Alanya İlçesinde Cuma Pazarı olarak adlandırılan bölge için bir kentsel dönüşüm uygulama önerisi geliştirilmiştir. Bu kapsamda öncelikle arşiv ve saha taramaları yapılarak bölgenin mevcut durumu ortaya konmuştur. Sonrasında ise Delphi Yöntemi yardımıyla hem o bölgede yaşayan vatandaşların hem de kentsel dönüşüm alanında uzman kişilerin görüşleri alınmıştır. Çalışma sonucunda pazar yeri ve dolmuş durağının zemin altına alınarak üstüne ticari binaların yapılması ile kent meydanı ve okullar bölgesine hitap edebilmesi için mevcut düğün salonunun kültür merkezine çevrilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of civilization has increased the expectations of people both from the housing they live in and from the infrastructure and superstructure services provided in the region where they live. Especially in developing countries such as Turkey the existing structures do not meet the expectations fully and therefore urban transformation becomes necessary. In this study, an urban transformation application proposal has been developed for the region called Cuma Pazar in Alanya. In this context, first the current situation of the region was determined by conducting archive scans and field surveys. Then, with the help of Delphi Method, opinions of both the citizens living in that region and the experts in the field of urban transformation were taken. As a result of the study, it was proposed to move the market place and bus stop to underground and built commercial buildings on them, and to convert the existing wedding hall into a cultural center in order to address the city square and the school district.