İbn Cinnî'nin el-Muhteseb isimli eseri bağlamında şâz kıraâtlere yaklaşımı ve şâz kıraâtleri delillendirmesi
Ibn Jinni's approach and his proving of shadh qiraat's in the context of hi̇s book named al-Muhtasab
  1. Tez No: 567288
  2. Yazar: HAVVA NUR NAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Cinnî, El- Muhteseb- Kur'ân, Kıraât, Şâz, İbn Jinni, Qur'an, Recitation, Shadhdh
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kur'ân-ı okumaya yönelik bir ruhsat niteliğinde olan yedi harf ruhsatı ile birlikte sahabenin Kur'ân kelimelerini farklı biçimde okumasıyla zaman içerisinde kıraât birikimi ortaya çıkmıştır. Kıraât disiplininde kıraâtlerin delillendirilmesi anlamına gelen“hüccet”konusu ile alakalı yapılan Türkçe çalışmalara baktığımızda yapılan çalışmaların oldukça az olduğunu gözlemedik. Bu yüzden bizde çalışmamızı bu alanda yaptık. Bu çalışmamızda büyük bir dil âlimi olan İbn Cinnî'nin el- Muhteseb fî Tebyîni vücûhi şevâz el- kıraât'i ve'l izâh anha isimli eserini esas kabul ederek kıraatlere yaklaşımını, şâz kıraâtleri hüccetlendirme şekillerini ve çeşitlerini ele aldık. Kıraâtler arasında yapmış olduğu tercihleri de ortaya koyduk. Böylece yapmış olduğumuz bu çalışmanın kıraât disiplininde bu alandaki boşluğu dolduracağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
With the seven letter license, which is a license to read the Quran, and the companions read the Quranic words in different ways, the accumulation of qıraat emerged over time. When we look at the Turkish studies on the subject of hujjat, which means the proven of the qıraat in the qiraat discipline, we have observed that the studies done are very low. That's why we did our work in this area. In this study we have discussed İbn Jinni's approach towards the qıraats and the types and sorts of showing evidence to the shadhdh qıraats by basing on his“Muhtaseb fî Tebyîni vücûhi şevâz el- kıraât'i ve'l izâh anha”. We have also shown the choice he did among the qıraats. Therefore we are convineed that this study will fiil the gap in the discipline of qıraat.