A research on transformational leadership and institutionalization correlation
Dönüşümsel liderlik ve kurumsallaşma ilişkisi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 567412
  2. Yazar: DUYGU AYATA VARAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, liderlik çeşitleri, dönüşümsel liderlik, kurumsallaşma, kurumsallaşmanın boyutları, Leadership, types of leadership, transformational leadership, institutionalization, dimensions of institutionalization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dönüşümsel liderlik, hem çalışanların kendi aralarında hem de işletmeler arasında değerli ve olumlu farklılaşma sağlayan bir liderlik türüdür. Dönüşümsel liderler, takipçilerine kurumun amaçları doğrultusunda, kendi kişisel özelliklerine de katkı sağlayarak çalışmaları yönünde ilham verir ve onları entellektüel anlamda uyarır. Kurumsallaşma, işletmelerin küreselleşme sebebiyle maruz kaldığı zorluklara göğüs gerebilmesi ve değişikliklere uyum sağlayabilmesi için gerekli olan bir süreçtir. İşletmeler, sürdürülebilirliklerini ve rekabet avantajlarını sağlayıp devam ettirebilmek için gerekli önlemler almak zorundadır. Söz konusu önlemlerin alınabilmesi, ilgili politikaların üretilebilmesi için gerekli araçlardan biri kurumsallaşmadır. Kurumsallaşma, mevcut normların, değerlerin ve oluşumların yenileri ile uyumunun sağlanması için gereklidir ve mevcut işleyiş ya da kuralların kişilerden bağımsız yerleşik bir standartta sürmesini sağlar. Ancak kurumsallaşma kendi kendine oluşabilecek bir süreç olmamakla birlikte geliştirilmesi ve yerleşik hale gelebilmesi için işletme bünyesindeki bir kişinin öncülük etmesi gerekmektedir. Bu durumda akla şu sorular gelmektedir: Öncülük edebilecek kişi nasıl biri olmalı, ne tür özelliklere sahip olmalı, öncülük etmenin gereklilikleri nedir? Bu kişi dönüşümsel lider midir? Çalışmanın kapsamını altı bölüm oluşturmaktadır. Özet, Önsöz, Şekiller ve Tablolar Listesi ile İçindekiler Tablosu'ndan oluşan kısım ilk bölüm olup literatür taraması ikinci bölümden başlamaktadır. İkinci bölümde, Liderlik, Liderliğiin Tarihçesi, Teorileri ve Çeşitleri ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm, bir Liderlik türü olarak Dönüşümsel Liderliğin kavramsal açıklaması, gelişimi ve boyutlarından oluşmaktadır. Kurumsallaşma ise, kavramsal gelişimi ve boyutları ile birlikte dördüncü bölümde ele alınmışken, beşinci bölümde saha araştırması, araştırma bulguları, hipotezler ve hipotezlerin analizleri yer almaktadır. Altıncı ve son olan bölüm ise çalışmanın Sonuç ve Öneriler kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın temel amacı, dönüşümsel liderlik ile kurumsallaşma arasında bir ilişki olup olmadığını anlamak olup bunun için anket yöntemi kullanılarak çeşitli analizler yapılmıştır. Çalışmanın örneklem grubunu, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 354 işletme oluşturmaktadır. Anket, bir çevrimiçi form aracılığı ile oluşturulmuştur ve linki e-posta aracılığı ile işletmedeki sorumlulara iletilmiştir. Her işletmeden yalnızca bir yanıt kabul edilmiştir. Veri tabanında 190 yanıt birikmiştir; ancak bunların 155 tanesi geçerli kabul edilerek analizlerde kullanılmıştır. Söz konusu 155 işletme ayrıca fiziksel olarak ziyaret edilerek, çevrimiçi platformda doldurulan anketin sağlıklı bir şekilde yanıtlanması sağlanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler, hipotezlerin geçerliliğini anlayabilmek amacıyla SPSS (Statistical Package for the Social Sciences-Sosyal Bilimler Için İstatistiki Program)' te analiz edilmiştir. Tez çalışmasında, bağımsız değişken olan Dönüşümsel Liderlik ve bağımlı değişken olan Kurumsallaşma arasındaki ilişkiyi ölçmeye yönelik birçok hipotez geliştirilmiştir ve temel odak her iki değişken arasında anlamlı bir ilişkinin olduğuna yöneliktir. Analizler sonuçlarına göre ise dönüşümsel liderlik ve kurumsallaşma arasında anlamlı bir ilişki vardır; dönüşümsel liderliğin kurumsallaşma üzerindeki etkisi, olası diğer etkenlere kıyasla yüzde 50 civarındadır.
Özet (Çeviri)
Transformational Leadership is a style of leadership which has effective role on creating difference among subordinates and companies. This difference is valuable and positive for both subordinates and ultimate goals of the company. Meaningful changes have influence on the sense of identity. Institutionalization is a process that is necessary for companies to cope with challenges resulted from changes at business environment. In order to ensure their durability and to provide competition advantages, companies should follow some critical policies. Institutionalization is one of the most remarkable tools between those policies. Institutionalization deals with integration of the existing norms, values and patterns with new ones. Firms may already have rules, norms, standards or procedures; however, creating and realizing them independently from people is possible only with institutionalization. However, institutionalization cannot be developed without a reason; a leading person with enough qualifications for organizing and affecting employees can lead it. Who is this leading person? What are qualifications and necessities of her/him? May it be transformational leader? The study consists of six chapters. The first chapter is Introduction part that includes abstract, Turkish summary, preface, and table of contents, list of figures and list of tables. Following sections begin with literature review. First of all, Leadership with its history, theories and types was handled as the second chapter. The third part is about Transformational Leadership with sub-sections such as historical background and dimensions. Then, Institutionalization was studied as the fourth chapter while Research Methodology and Hypothesis part constitutes the fifth chapter. The last but not the least, the sixth chapter is the Conclusion and Recommendations part. The main purpose of the study is to examine whether there is correlation between transformational leadership and institutionalization. Correlation between Transformational Leadership and Institutionalization was analyzed via questionnaires. Sample group of the study is companies in the Adana Hacı Sabancı Organized Industrial Zone. By January 2018, 354 firms were taken into consideration and all of them included to the study. The survey was created at an online platform and its link was delivered to the participants via e-mail. E-mail addresses of the institutions were obtained from the website of the Industrial Zone and also personal linkages were used in order to establish a connection with authorities. One respond was accepted from each participant institution. 190 replies gathered at the database. 155 of them accepted as valid and used for analyzes. Those 155 participants were visited physically in order to provide and guarantee healthy replying process. Data obtained from the surveys was used to perform various analyzes in order to test accuracy of the hypothesis by using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). There are many hypothesis based on dimensions of two variables or demographic data of the participants. The Thesis was mainly constituted on the claim of meaningful relation between transformational leadership and institutionalization and the results of the analyses demonstrate that transformational leadership has a considerable effect level (more than 50%) at institutionalization of companies.