Tarımsal kredilerin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri
The impact of agricultural credits on Turkish economy
  1. Tez No: 567414
  2. Yazar: EKREM KÜÇÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA KABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Agricultural loans, economy of Turkey, lender
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tarım sektörü; insanların yaşamlarını devam ettirebilmesi, milli gelire ve istihdama katkısı, diğer sektörlere hammadde sağlaması, ihracata doğrudan ve dolaylı olarak etkisi ve biyolojik çeşitlilik ile ekolojik dengeye olan katkısı nedeniyle tüm dünyada vazgeçilmez bir sektör niteliğindedir. Bu nedenle tarım, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla, toplumun bütün kesimlerini yakından ilgilendirmektedir. Ülkelerin ve toplumların kalkınmasında önemli rol oynayan tarım sektörünün önemi, küreselleşen ekonomik sistem, artan rekabet ortamları ve hızla değişen pazar şartlarının da etkisiyle giderek artmaktadır. Türkiye'de tarım, içinde bulunduğu jeopolitik konumu itibariyle, üç tarafının denizlerle çevrili olması, sahip olduğu akarsular ve ekolojik çeşitlilik nedeniyle gerek bitkisel, gerek hayvansal ve gerek su ürünleri açısından ayrı bir öneme sahiptir. Tarım; hayati ihtiyaçları temin eden bir üretim koludur. İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda bile dünya nüfusunun neredeyse yarısının yeterli ve nitelikli gıdaya ulaşım sıkıntısı içinde bulunması ve tarımsal üretimdeki artış oranının dünya nüfusundaki artış oranına ayak uyduramaması nedeniyle, gelecekte dünya nüfusunun önemli bir açlık ve yoksulluk problemiyle karşı karşıya kalabileceği tahmin edilmekte ve bu da tarımın stratejik önemini ön plana çıkarmaktadır. Ülkemizde tarım sektörü, temel ihtiyaçları karşılamak ve diğer sektörlere girdi temin etmek misyonuna sahip olmasına rağmen sermaye sıkıntısıyla daima karşı karşıya kalmıştır. Bu sebeple gerek tarımsal üretimde kullanmak üzere girdi temini sağlamak, gerekse organize olmuş kredi kaynağı oluşturmak için çiftçilerin ortaklığında tarımsal kooperatifler ve devletin bünyesinde Ziraat Bankası kurulmuştur. Tarımsal krediler tarım sektörünün gelişmesinde son derece önemli olan“yetersiz sermaye birikimi”probleminin aşılmasında önemli bir araçtır. Bu tez çalışmasında tarım sektörü ve tarımsal üretim ile ilgili bilgilere değinilmiş, tarımsal kredilerin ekonomik olarak kalkınma sürecinde olan ülkemiz ekonomisi üzerindeki direkt ve dolaylı etkileri ile sektörün mevcut sorunları ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Agriculture sector; It is an indispensable sector all over the world because of the sustainability of people's lives, contribution to national income and employment, providing raw materials to other sectors, direct and indirect impact on exports and contribution to biodiversity and ecological balance. For this reason, agriculture, economic, social and environmental aspects, closely related to all segments of society. The importance of the agricultural sector, which plays an important role in the development of countries and societies, is increasing with the effect of globalizing economic system, increasing competition environments and rapidly changing market conditions. agriculture in Turkey, its geopolitical position in which it as, is surrounded by sea on three sides, owned plant required due to rivers and ecological diversity, should have a different significance in terms of animal and need to aquaculture. Agriculture; is a production line that provides vital needs. Even in the 21st century, it is estimated that almost half of the world's population suffers from access to adequate and qualified food, and that the rate of increase in agricultural production cannot keep pace with the increase in the world population, so that the world population is likely to face a major hunger and poverty problem in the future. It emphasizes its importance. Although the agricultural sector in our country has the mission of meeting basic needs and providing input to other sectors, it has always faced capital shortage. For this reason, in order to provide inputs for use in agricultural production as well as to establish an organized loan source, Ziraat Bank was established within the structure of agricultural cooperatives and the state within the partnership of farmers. Agricultural loans are an important tool in overcoming the yetersiz insufficient capital accumulation problem problem which is extremely important in the development of the agricultural sector. In this thesis, information about agricultural sector and agricultural production is mentioned and direct and indirect effects of agricultural credits on the economy of our country which is in economic development process and current problems of the sector and solutions are discussed.