Aristoteles ve Fârâbî'de ahlaki eylemin üretilmesi
The production of moral action in Atistotle and al-Fârâbî
  1. Tez No: 567508
  2. Yazar: MAHMUT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL TÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Fârâbî, eylem, ahlak, ahlaki eylem, Aristotle, Al-Fârâbî, action, morality, moral action
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma Aristoteles ve Fârâbî'nin pratik felsefelerinin temelinde bulunan eylem anlayışlarını açığa çıkarmayı hedefler. Bu doğrultuda eylemin ne olduğunu, eyleyenin hangi özelliklere sahip olduğunu ve eylemin hangi süreçleri içerdiğini ortaya koyar. Eylemin psikolojik, metafizik ve ahlaki temellerini inceleyen bu çalışma her iki filozof açısından eylem süreci boyunca ruhta ve bedende hangi psikolojik ve fiziksel süreçlerin gerçekleştiğini açıklar. Eylemin ahlaki bir değer almasına odaklanan bu çalışma ahlaki eylemin amacını, bu amaca götüren araçları ve erdemli eyleme etki eden unsurları tartışır. Bu çerçevede mutluluk, erdem, haz, iştah, tercih, alışkanlık, eğitim ve otorite gibi ahlaki kavramları inceler.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the understanding of action that is at the basis of the practical philosophies of Aristotle and Al-Fârâbî. In this respect, it demonstrates what the action is, what features the agency has, and what processes the action involves. This study examining the psychological, metaphysical and moral foundations of the action explains the psychological and physical processes in the body and soul during the action process for both philosophers. This work, which focuses on the moral value of action, discusses the purpose of moral action, the means leading to this goal and the factors that influence virtuous action. İn this context, it examines moral concepts such as happiness, virtue, pleasure, appetite, choice, habit, education and authority.